Müzik eğitimi bölümleri'ndeki şan öğrencilerinin özyeterlik algılarına yönelik görüşleri
Opinions of the vocal training students in music education department regarding self-efficacy perception
  1. Tez No: 368277
  2. Yazar: EZGİ ERTEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE NERGİZ ŞAKİRZADE SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Şan Eğitimi, Özyeterlik Algısı, Music Education, Vocal Training, Self-Efficacy Perception
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Özet Bu araştırma müzik eğitimi bölümlerindeki şan öğrencilerinin özyeterlik algılarına yönelik görüşlerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma 2013-2014 öğretim yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf şan eğitimi öğrencilerinden amaçlı örneklem yoluyla seçilen 20 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada, nitel araştırma modellerinden biri olan“Olgubilim”modeli kullanılmıştır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan“Şan Özyeterliği Görüşme Formu”kullanılarak birebir görüşmeler aracılığı ile toplanmıştır. Veri sonuçları içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin sesin oluşum süreçleri, şan performansı, şan terminolojisi ve şan eserlerini etkili yorumlama konularındaki özyeterlikleri ortaya konmuştur. Bu konularda bazı öğrencilerin özyeterliği yüksek iken, bazı öğrencilerin özyeterliklerinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Özyeterliği yüksek ve düşük olan öğrencilerin düşünceleri nedenleriyle sunulmuştur. Öğrencilerin özyeterliklerinin yükselmesi ve seslerini iyi kullanabilen birer müzik öğretmeni olabilmeleri için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Abstract This research study was conducted in order to determine the self-efficacy perceptions of vocal students who are studying at music education departments. The project was carried out with 20 students chosen by purposive sampling method from Dokuz Eylul University's, Buca Faculty of Education, Fine Arts Education Department, and Department of Music Education. Second, third, and fourth grade vocal training students throughout the 2013-2014 academic year were selected for the study. The investigation was carried out by utilizing the qualitative research model“Phenomenology”. Research data was collected with the researcher's self-prepared“Vocal Self-Efficacy Interview Form”through individual interviews. The data results were analyzed by content analysis method. According to the results of the research, self-efficacy of students was demonstrated on the following subjects; process of sound formation, vocal performance, vocal terminology, and effective interpretation of vocal works. The results indicate that some of the interviewed students have low self-efficacy and some have higher self-efficacy on the aforementioned subjects. The opinions of those students with high and low self-efficacy are presented with the reasons stated by them. Furthermore, recommendations are also included in order to increase the self-efficacy of students and to help students become music teachers who can use their voice effectively.