İktisat okullarının emek piyasasına yaklaşımları ve iktisat politikası önerileri
School of economics approach to labor market and policy of economy recommendations
  1. Tez No: 369031
  2. Yazar: ÖZGE ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR GÖVDERE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Emek Piyasası, İktisat Okulları, Ücret Esnekliği, İktisat Politikaları, Labor Markets, Schools of Economics, Wage Flexibility, Economic Policy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
İktisat bilimsel gelişme sürecinde çok sayıda farklı okul ortaya çıkarmıştır. Ekonominin işleyişine ilişkin her birinin çok farklı yaklaşım ve görüşleri bulunmaktadır. Ortak yönleri bulunduğu gibi çok farklı görüşlere de sahiptirler. Bu çalışma iktisadi düşünce okullarının emek piyasasına ilişkin yaklaşımlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda cevap aranan başlıca sorular şunlardır: emek piyasası her zaman dengede midir?, denge sağlanamazsa süreç nasıl işlemektedir?, Hangi iktisat okullarına göre emek piyasası tam istihdam veya eksik istihdam da dengeye gelmektedir?, İşsizlik, okulların hangi politikaları ile azaltılabilir ?, Ücretlerin emek piyasasında oynadığı rol nedir? ve beklentiler ve belirsizliklerin emek piyasası üzerinde ne tür etkileri vardır? Bu sorulara cevap bulmak amacıyla literatür taramasına dayalı bir analiz yapılmıştır. Çalışma sonucu elde edilen bulgulara göre iktisat okullarını iki ana gruba ayırmak mümkündür. Klasik ekol dayalı okullar ve Keynesyen ekole dayalı okullar. Klasik ekole dayalı okullar genellikle emek piyasasının etkin olduğuna ilişkin yaklaşımlara sahiptir. Keynesyen ekole sahip okullar emek piyasasının kendiliğinden dengeye gelemeyeceğini, işsizliğin ciddi sorun olduğunu ve devletin iktisat politikaları ile müdahale etmesi gerektiğine vurgu yapmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The economy exposed many different schools during scientific development. Each of them has different approaches and opinions about the operation of economy. They have some common views but at the same time these schools have different opinions. This work aims to examine the approaches of the economical schools to labor market. The main questions that wait the answers about this topic are these: Is the labor market always on balance?, If the balance can cannot be provided, how will the process operates? According to which economical schools, does the labor market balance comes from, full employment or underemployment?, Which politics of schools can decrease the employment? What is the role of wages on labor market? And what are the effects of expectations and uncertainty on labor market? The analysis aims to find the answers to these questions which are based on literature scan. According to the evidences that were formed at the end of the study, it is possible that the economical schools are divided into two main groups: The schools that are based on Classical ecole and the schools based on Keynesian ecole. The schools that are based on Classical ecole have approaches like the labor market is generally be active. The schools which have Keynesian ecole emphasis on some topics. These are: The labor market cannot get balance automatically. The unemployment is a serious problem and the government should interfere with fiscal and monetary politics.