İngilizce Küresel Ölçütü (İKO) kriterleri bağlamında uygulanan İngilizce hazırlık programının aydınlatıcı değerlendirme modeline göre değerlendirilmesi
Evaluating English preparatory program applied within the context of Global Scale of English (GSE) according to illuminative evaluation model
  1. Tez No: 612362
  2. Yazar: MUSTAFA GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAVİDE DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Küresel Ölçütü, Aydınlatıcı Değerlendirme Modeli, İngilizce hazırlık programı, Global Scale of English, Illuminative Evaluation Model, English preparatory program
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Amaç: Bir devlet üniversitesinin Yabancı Diller Yüksekokulu'nda uygulanan İngilizce eğitim programını değerlendirmeyi amaçlayan bu çalışmada hazırlık okulunun hedeflerini oluşturan İngilizce Küresel Ölçütü'nün alt kurlardaki öğrencilerin genel İngilizce, bölüm İngilizcesi ve mesleki İngilizce beklentilerine uygun olup olmadığı incelenmiştir. Yöntem: Çalışma, karma modele uygun olan Aydınlatıcı Değerlendirme Model'ine göre tasarlanmıştır. Bu amaçla programın ana paydaşları olan öğrenciler, öğretim görevlileri, program geliştirmeciler, materyal geliştirmeciler ve program yöneticileri amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan maksimum çeşitleme örneklemesine göre seçilmiştir. Bu çalışmanın amaçlı örneklemesi, %30 ve %100 zorunlu İngilizce eğitimi almakta olan D ve C kurundaki öğrencilerden ve karar alma süreçlerine dahil olan öğretim görevlilerinden oluşmaktadır. Bulgular: İngilizce Hazırlık Programı'nda uygulanan İngilizce Küresel Ölçütü'nün alt kurlara devam eden öğrencilerin genel İngilizce beklentilerine uygun olduğu; ancak bölüm İngilizcesi ve mesleki İngilizce beklentilerini tam olarak karşılamadığı bulunmuştur. Ayrıca bu öğrenci grubunda isteğe bağlı/ zorunlu İngilizce eğitim programlarına özgü motivasyon sorunlarının bulunduğu ve bu sorunların öğrencilerin akademik başarılarına olumsuz etki ettiği de bulunmuştur. Sonuç ve Öneriler: Programın olumlu boyutlarının devam ettirilmesi ve olumsuz boyutlarının tüm katılımcıların görüşleri dikkate alınarak düzenlenmesi programın etkililiğini arttıracaktır. Ayrıca isteğe bağlı ve zorunlu İngilizce eğitimi alan öğrencilerin aynı sınıfta olması konusunda tüm hazırlık okullarının görüşlerinin alınması ve yönetmeliklerin yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The study aims to evaluate the curriculum implemented at the school of foreign languages at a public university. For this purpose, it is aimed to evaluate whether Global Scale of English, which is used as objectives of the preparatory school, is appropriate for low level students' expectations of general English, departmental English and vocational English. Method: The method of the study is designed according to Illuminative Evaluation Model, complying with mixed method. For this purpose, the main stakeholders of the program such as students, instructors, program developers, material developers and administrators are selected according to maximum variation sampling, one of the purposeful sampling methods. The purposeful sampling is composed of D and C level students who have 30% and 100% compulsory English education and of instructors involved in the decision-making process. Results: It is found that GSE is appropriate for the low-level students' expectations of general English, but it does not adequately meet their expectations of departmental English and vocational English. It is also found that there are some motivation problems related to optional/compulsory English education programs and that these problems negatively affect their academic achievement in this group of students. Conclusion and Suggestions: The positive dimensions of the program should be maintained but the negative dimensions should be reviewed according to all participants' views. Additionally, it is important that views of all preparatory schools be taken on the issue of having students of optional/compulsory English education programs in the same class and that regulations be reevaluated in the light of these views.