Muhasebe hata ve hileleri karşısında etik tutumlar: Meslek mensupları üzerine bir araştırma
Against the ethical attitudes of accounting errors and cheats: A study on the profession
  1. Tez No: 369130
  2. Yazar: SERKAN KESKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Hata, Hile, Etik, Accounting, Mistake, Fraud, Ethic
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Muhasebe, sosyal ve ekonomik hayatın en önemli bir öğesidir. Muhasebenin sağladığı bilgi ve veriler işletme sahiplerini, çalışanları, kredi kuruluşlarını yatırımcıları, devleti ve dolayısıyla tüm toplumu ilgilendirmektedir. İşletmeler belirledikleri misyon ve vizyonlarına etkin bir şekilde ulaşmak istemektedirler. İşlemelerin misyonlarına ulaşmak için muhasebe servisinin ve muhasebe meslek mensuplarının özverili çalışması, göz önüne alınması gereken bir gerçektir. Muhasebe meslek mensupları, meslekleri gereği sürekli olarak müşteri ve devlet kurumları ile karşı karşıya gelmektedirler. Meslek mensuplarının, devlet ve ilişkilerini önemli kılan neden ise müşterilerinin işleriyle ilgili, vergiye konu olacak her türlü faaliyetlerde ilgili hesaplarını, kayıtlarını tutmaları ve hesaplamalar yapmalarıdır. Bu çalışmada, muhasebe hata ve hileleri ile muhasebe meslek etiği konuları üzerinde durulmuştur. İlk olarak, muhasebenin genel yapısı ile muhasebe mesleği hakkında teknik bilgiler açıklanmıştır. Daha sonra muhasebe mesleğinin ahlaksal boyutu ve bununla ilgili olarak muhasebede yapılan hata ve hile konuları incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, muhasebe meslek mensuplarının günümüzde karşılaştıkları muhasebe hata ve hileleri üzerindeki etik tutumlarını daha net bir şekilde ortaya çıkartmaktır. Bu amaca ulaşmak için Batı Akdeniz Bölgesinde faaliyet gösteren, meslek mensuplarına yönelik ankete dayalı bir araştırma yapılmıştır. Elde edilen veriler çeşitli istatistikî metotlarla test edilmiş, muhasebe meslek mensuplarının hata ve hileler üzerindeki tutumlarıyla ilgili sonuçlar paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Accounting is the most important element of social and economic life. The data and information provided by accounting concern business owners, employees, credit, agencies, investors, government and also all entire community. Enterprises want to reach their all mission and vision effectively. It's vital that accounting service and professions of it should work self-sacrificing to reach the missions of enterprises. Accounting profession members always come across with clients and government corporations due to their professions. The reason why accounting professions and government corporations relations are important is that they keep records of their customer accounts and all financial movements that will be subjected to tax and then they make accounts. In this study, its dwelled upon accounting mistakes and cheating and the subject of accounting profession ethics. First of all, it's been explained about general construction and techniques of accounting. Then it's examined the morality of the profession and related to which is made mistakes and cheating on accounting The purpose of this study is to show clearly the accountants ethic attitudes when they meet accounting mistakes and cheating. To reach this goal, a survey-base study has been done on profession members working in the west Mediterranean Region. The data has been tested with various statistical methods and the results of attitudes on mistakes and cheating of professionals have been shared.