İtibar yönetimi ve Bilim İlaç örneği
Reputation management: The sample of Bilim Pharmacetucal
- Tez No: 369196
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İtibar, İtibar Yönetimi, İlaç Sektörü, Reputation, Reputation Management, Pharmacy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Son yıllarda üzerinde en çok durulan konulardan birisi de itibar kavramıdır. Günümüzde işler iyi giderken, itibarın yönetilmesi gündemde değildir. Yaşam döngüsünün finansal verilerle ölçümlendiği ve bunların da yeterli olduğu günlerde kimse itibarın yönetilmesi konusunu gündeme getirmez. İtibar yönetiminin gündeme gelebilmesi için bir kriz olması gerekmektedir. Bu nedenle kriz olmayan dönemlerde itibar yönetimi çalışmalarının yapılması durumunda krizler çok daha iyi yönetilebilir. Bu çalışmanın amacı; itibar kavramı ve bu konunun öneminin vurgulanması, itibar yönetimi konusunda Türkiye' nin en önemli örneklerinden Bilim İlacın itibar yönetimiyle ilgili çalışmalarının analiz edilmesi ve Bilim İlaç paydaşlarıyla yapılan bölgesel anket çalışmasıyla sonuçların değerlendirilmesidir. Bağımsız değişken olarak görev, yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, hizmet yılı, bağımlı değişkenler olarak da kişisel ifadelerden elde edilen puanlar alınmıştır. Bu araştırmanın verileri, Isparta'da bulunan 101 doktor, 55 eczacı, 9 ecza deposu yöneticisi, 8 Bilim İlaç yöneticisi, 35 Bilim İlaç tıbbi tanıtım sorumlusu, 20 rakip ilaç firması çalışanından olmak üzere toplam 228 Bilim İlaç paydaşından toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 15 paket programı yardımı ile değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde frekans ve yüzdelik dağılımlar, t testi ve varyans analizlerinden yararlanılmıştır. Bu araştırma sonucunda Bilim İlaç paydaşlarının Bilim İlacın itibarı konusundaki algıları yüksek bulunmuştur. İtibar algıları incelendiğinde yaş, cinsiyet, çalışma süresi, öğrenim durumu kategorik değişkenleri kullanılarak oluşturulan gruplar arasında yönetim, ürün ve hizmet kalitesi değişkenleri ölçüt alındığında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Fakat çalışan puanları incelendiğinde kadınlarda oluşan itibar algısının daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
One of the most emphasized notions in recent years is prestige. Today prestige management is not on the agenda while business have a good run. Nobody brings up prestige management on days when life cycle is being appraised by financial data and that appraisement is enough. To put prestige management on the agenda, a crisis is necessary. For that reason in periods without a crisis, if studies are carried out on prestige management crisis will be managed well. The aim of this study, examine the prestige tendencies of Science and Medicine shareholders and find the development points. As independent variables; business age, gender, education, years of service and as dependent variables; grades obtained from personal statements are taken into consideration. Data of this research are gathered fron 220 cience-Medicine shareholders including 101 doctors, 55 pharmacists, 9 managers of pharmaceutical warehouse, 8 managers of Science-Medicine, 35 medical representatives, 20 employees of competitive firms. Data of this research are assessed with the help of SPSS 15 programme. In analysis of data frequency, percentiles, t test and variance analysis are used. As a result of this research the perceptions of Bilim Pharmacetucal Stakeholders on prestige are found high. As the prestige perceptions are elaborated, any significance difference between the groups which are formed according to the categorical variables such as age, gender, working period and education level, is not found. But when the working points are observed, the prestige perception of women is seen to be higher.