Akademik örgütlerde çalışan personelin çatışma nedenleri ve sonuçları: Süleyman Demirel Üniversitesinde bir araştırma
The reasons for conflict of academic staff members in academic organizations: A study in Suleyman Demirel University
- Tez No: 369206
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Yönetimi, Çatışma Yönetimi Stilleri, Çatışma Nedenleri ve Sonuçları, Yönetim ve Organizasyon, Akademik Örgütler, Çatışma, Çatışma Yönetimi, Çatışma Yönetimi Stilleri, Çatışma Nedenleri ve Sonuçları, Yönetim ve Organizasyon, Akademik Örgütler
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Örgütlerde farklı ortamlarda ve düzeylerde ortaya çıkan çatışma konusunda düşünürlerin üzerinde ortak anlaşmaya vardıkları bir tanım bulmak oldukça güç olmakla beraber toplumsal bir olguyu ifade etmesi nedeniyle başta psikoloji olmak üzere sosyoloji, ekonomi, siyasal bilim ve nihayet yönetim bilimi gibi birçok bilim dalında değişik şekillerde tanımlanan çatışma kavramına günlük kullanımında şiddet, yıkıcı düşmanlıklar, kavga ve savaş içeren anlamlar yüklenmektedir. Bu çalışmada Süleyman Demirel Üniversitesi fakültelerinde meydana gelen çatışma türlerinin belirlenmesi, sonuçlarının değerlendirilmesi ve yöneticilerin tavırlarının ölçülmesi amacıyla anket yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, SDÜ bünyesinde görev yapan 1388 akademik personel oluşturmaktadır. Çatışmalara yönelik ifadelerin bağımsız değişkenlere göre karşılaştırılmasında parametrik varsayımlar yerine getirilemediğinden ikili grupları karşılaştırmak için Mann- Whitney U testi, ikiden fazla grupları karşılaştırmak için ise Kruskal Wallis varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, çatışmaların genellikle orta düzeyde gerçekleştiği, rol çatışmalarından ve gölge yöneticilerden kaynaklı çatışmalara diğer çatışma sebeplerine göre daha çok karşılaşıldığı, çözüm stratejilerinden uzlaşma ve problemi çözme yoluna gidilir stratejilerinin daha belirgin olduğu, çatışma ortamında ise yöneticilerin genellikle sorunun kendilerini ilgilendiren yönlerini sıkı takip ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although it seems challenging to find a definition agreed by all scholars for conflict occurring in various contexts and levels, the notion conflict, defined in different ways in mainly psychology, sociology, economics, political science and management and many different areas, bears meanings associated with violence, destructive hostilities, fight and war. This study aims to determine the types of conflicts taking place in the faculties of Suleyman Demirel University, to evaluate the results and to measure the attitudes of the managers. This has been realized through a survey study. 1388 academic staff members at the Suleyman Demirel University make up the universe of the study. As the parametric assumptions could not be fulfilled in the comparison of expressions about conflicts according to the independent variables, we have utilized Whitney U test for comparing dual groups and Kruskal Wallis variance analysis for groups more than two. According to the results of the study, it can be concluded that conflicts generally occur in the middle level, conflict results deriving from role conflicts and shadow managers have more significant solution strategies compared to the other conflict results and managers pay great attention to the aspects of the problems that have something to do with them.