İlköğretim DKAB dersi öğretim programında yer alan ahlak öğrenme alanı içerik ve etkinliklerin değerlendirilmesi
The evaluation of moral education content andactivies in primaryreligiouscultureand moral knowledge curriculum
- Tez No: 369238
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Öğretim, Program, Öğretim Programı, Program Geliştirme, Ahlak, Ahlak Eğitimi, Education, Teaching, Program, Curriculum, Program Development, Moral, Moral Education
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Ülkemizde din ve ahlak eğitimi adına önemli bir yer tutan DKAB dersi tarihsel süreçte çeşitli uygulamalara maruz kalmıştır. Bu ders, siyasi iradenin bakış açısına göre uygulama alanı bulmuştur. Bu problemlerden dolayı DKAB dersi etkinliğini artıracak çalışmalar yapmak yerine, hep varoluş mücadelesi vermek zorunda kalmıştır. DKAB dersi, 1982 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle zorunlu dersler arasına alınmıştır. Böylece ilk defa bir dersin adı anayasada yer almış oldu. DKAB dersinin müfredatta yer alma mücadelesini, bu dersin etkinliğini artıracak olan öğretim programlarının geliştirilmesinde görememekteyiz. Fakat program geliştirme alanında meydana gelen gelişmelerle birlikte son iki programda bu durum değişmiştir. Bu bağlamda, DKAB derslerinin önemli bir bölümünü oluşturan ahlak öğretimi hem öğretim programı hem de program anlayışı açısından farklılık göstermiştir. Biz, bu çalışmamızda, ahlak eğitimi açısından son derece önemli olan okulların öğretim programlarında ahlak öğretiminin nasıl yer aldığıyla ilgili bir analiz yapmaya çalıştık. Bu bağlamda, birinci bölümde; eğitimde program ve program çeşitlerini inceleyerek program geliştirme parametreleri ışığında 1982, 2000 ve 2006 yılı DKAB öğretim programları karşılaştırılmış ve bu anlamda programlarda, program geliştirme teknikleri açısından, program anlayışları değerlendirmeye tabi tutulmuştur. İkinci bölümde ise, bu öğretim programlarında yer alan ahlak öğretim alanıyla ilgili, hedefler, ilkeler ve üniteler tespit edilerek değerlendirilmiştir. Böylelikle örgün eğitim kurumlarımızdaki ahlak eğitimiyle ilgili ortaya konulmamış, gelişim süreçleri açısından ahlak eğitiminde nereden nereye gelindiğini gözler önüne seren bütüncül bir sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Thesubject of religiouscultureand moral knowledge (RCMK) that has a verybigimportance in ourcountrywasexposedto a varietychanges in time. RCMK wasgenerallyshapedbyeachgovernmentpoliticalthoughtsystem. Because of that, RCMK struggledtosurviveratherthanincreasingtheefficiency of it. The RCMK wasincludedamongcompulsorysubjectswiththeconstitutionalchanges in 1982. Hence, a subject name tookplace in constitutionforthefirst time. Wecan'tobservethestudiesforincreasingtheefficiency of RCMK as in struggles not toexclude it fromthecurriculum. Fortunately, theimprovements in program developmentchangedthissituation in lasttwoprograms. Hence, in thosetwoprograms, theview of program and moral knowledgehavedifferences. Inthisstudy, weanalyze how the moral knowledgetakesplace in curriculum. Infirstpart, byinspectingkinds of programs in educationsystemconsideringthe program developmentsparameters, weeveluatethe RCMK curriculums of 1982, 2000 and 2006. Insecondpart, weeveluatetheaims, principlesandunits of curriculumsabove. Finally, wereachholisticeveluationabout moral knowledge in educationsystem.