Eklem içi humerus distal uç kırıklarında paralel plaklama ile ortogonal plaklamanın biyomekanik olarak karşılaştırılması
Biomechanical comparison of perpendicular versus parallel double plating systems in intraarticular distal humerus fractures
  1. Tez No: 370009
  2. Yazar: ONUR TUNALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATA CAN ATALAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Distal humerus, parallel plating, perpendicular plating, biomechanic
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaçlar Eklem içi humerus distal uç kırıklarında fonksiyonel sonuç elde etmek için anatomik redüksiyon ve stabil osteosentezin sağlanması ve erken hareket başlanması gerekmektedir. Tespit yöntemi olarak çift plak uygulanması altın standart olarak kabul edilmiştir. Ancak yapılan çalışmalarda hangi tür plaklamanın daha üstün olduğu halen tartışmalıdır. Bu çalışmanın amacı eklem içi distal humerus kırıklarında paralel plaklama ile ortogonal plaklamanın biyomekanik özelliklerini karşılaştırmaktır. Gereç Ve Yöntemler Metafizyel defekti bulunan T tipi suprakondiler kırık (AO13-C2), 30 adet yapay humerus modelinde (3. Jenerasyon) oluşturuldu. Acumed dirsek plaklama sistemi kullanılarak paralel plaklama ve ortogonal plaklama olmak üzere iki grup oluşturuldu. Her iki grup için sırasıyla rijidite değerleri (aksiyel, varus, valgus, fleksiyon, ekstansiyon yüklenmesinde), ekstansiyonda siklik yüklenme sonucu plastik deformasyon miktarı ve ekstansiyonda kırılma değerleri hesaplandı. Her iki grubun kırılma testlerindeki kırılma mekanizmaları kaydedildi. Bulgular Her iki grupta bütün yönlerde bulunan rijidite değerleri arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Ancak aksiyel yüklenmede rijidite değerleri paralel plaklama grubunda , ekstansiyonda ve varus yüklenmelerinde ortogonal plaklama grubunda daha yüksek değerlerde saptandı. Ekstansiyonda siklik yüklenme sonucu plastik deformasyon (0,42 mm – 0,32 mm) ve kırılma değerlerinde de( 360,4 N – 361,8 N) her iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Kırılma testinde ortogonal plaklama sisteminde çoğunlukla plak proksimalinden humerus kırığı gelişirken, paralel plaklama sisteminde ağırlıklı olarak vida kemik yüzeyinde yetmezlik gelişti. Sonuçlar Bu çalışma sonucunda suprakondiler humerus kırıklarında her iki plaklama sistemininde biyomekanik olarak birbirine üstünlüğü olmadığı saptandı. Suprakondiler humerus kırıklarında plaklama sistemi tercihinin kırığın tipine ve cerrahın tecrübesine göre yapılması uygundur.
Özet (Çeviri)
Objective In intraarticular distal humerus fractures, anatomic reduction and stable osteosynthesis which allows early mobilization is essential for functional outcomes. Internal fixation with double plates is the gold standart treatment. However optimal plate configuration is not clear in the literature. The aim of this study was to compare the biomechanical stability of parallel and perpendicular locking plating systems in intraarticular distal humerus fractures. Material and Methods T type intraarticular distal humerus fracture(AO13-C2) with 5 mm metaphyseal defect was created in 24 artificial humerus model (3rd generation). Models were fixed with either perpendicular or parallel plating systems with locking screws (Acumed elbow plating systems). Both systems were tested for their stiffness with loads in axial compression, varus, valgus, anterior and posterior bending. Then plastic deformation and load to failure in posterior bending was tested. Furthermore failure mechanisms of the groups were noted. Results There was no significant difference in stiffness in any direction. But perpendicular system demonstrated greater stiffness magnitudes in posterior bending and parallel system demonstrated greater in axial compression. There was no statistical difference between the two groups in plastic deformation (0,42 mm – 0,32mm) and load to failure tests in posterior bending ( 360,4 N – 361,8 N). In perpendicular system most of the failure occured by proximal shaft fracture, in parallel system failure occured by the shifting of screws. Conclusions Biomechanical findings of this study suggests that both systems had simillar mechanical stiffness and can allow early rehabilition in intraarticular distal humerus fractures. The choice of the plating systems depends on fracture configuration and surgeon's experience.