Yoğun bakım ünitelerinde hastane infeksiyonlarından korunmada hemşirelerin aldıkları önlemler
The precautions taken by nurses about prevention of hospital infections in intensive care units
  1. Tez No: 370109
  2. Yazar: İNCİ KIRTIL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAY AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Hospitals, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane infeksiyonları, hemşire, yoğun bakım ünitesi, infeksiyondan korunma, Hospital-acquired infections, nurse, intensive care unit, protection from infection
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Kırtıl, İ. (2014). Yoğun Bakım Ünitelerinde Hastane İnfeksiyonlarından Korunmada Hemşirelerin Aldıkları Önlemler. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Bu araştırma, Nisan 2011- Haziran 2011 tarihleri arasında, çeşitli yoğun bakım ünitelerinde görev yapmakta olan hemşirelerin, hastane infeksiyonlarından korunmada aldıkları önlemleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı. Araştırmaya, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi yoğun bakım ünitelerinde çalışan ve bilgilendirilmiş izinleri alınan 85 hemşire dahil edildi. Araştırma verileri literatür bilgileri doğrultusunda geliştirilen anket formu ile toplandı. Verilerin analizinde NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007&PASS (Power Analysis and Sample Size) 2008 Statistical Software (Utah,USA) programı kullanıldı. Araştırmadan elde edilen veriler sonucunda, hemşirelerin yaş ortalamasının 26,93±4,28 yıl ve meslekteki deneyim süresi ortalamasının 3,56±4,19 yıl olduğu saptandı. Araştırmaya katılan hemşirelerin %80'inin lisans düzeyinde eğitim aldığı, %42,4'ünün yoğun bakım hemşireliği kursuna katıldığı, %92,9'unun hastane infeksiyonları ile ilgili hizmet içi eğitim aldığı belirlendi. Hemşirelerin hastane infeksiyonlarını önlemeye yönelik uygulamalarında girişimlerin tamamını uygulayanlar kateter ilişkili infeksiyonlarda %8,2, insizyon yeri infeksiyonlarında %67,1, üriner kateterizasyona bağlı infeksiyonlarda %72,9, ventilatör ilişkili infeksiyonlarda %27,1, izolasyon önlemlerinde %29,4 ve tıbbi cihazların sterilizasyonu/dezenfeksiyonu ile ilgili girişimlerde ise %62,5 olarak saptandı. Hemşirelerin hastane infeksiyonlarını önlemeye yönelik uygulamaların çoğunu yerine getirip getirmediklerine bakıldığında uygulamalarının iyi düzeyde olduğu görüldü. Yoğun bakım ünitelerine özgü oluşturulan yönergelerin gerektikçe uluslararası standartlar doğrultusunda güncellenmesi, bu yönergelerin etkin bir şekilde kullanılmasının sağlanması, yoğun bakım üniteleri arasındaki uygulama farklılıklarının giderilmesi ve tüm çalışanların belli aralıklarla eğitilmesi gerektiği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kırtıl, I. (2014). The Precautions Taken by Nurses About Prevention of Hospital Infections in Intensive Care Units. Istanbul University Institute of Health Sciences, Department of Surgical Nursing. Master's Thesis. Istanbul. This research was planned as a descriptive to determine the measures taken for the preventions of hospital acquired infections by nurses serving in various Intensive Care Units between April 2011 and June 2011. 85 nurses serving in Istanbul University Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Intensive Care Units were included in this research after obtaining their permission. Research data was collected through a questionnaire. NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007&PASS (Power Analysis and Sample Size) 2008 Statistical Software (Utah,USA) program was used for the analysis of data. As a result of the study, it was found that 94.1% of the nurses are female, the average age is 26.93±4.28 and the average experience time in profession is 3.56±4.19. It was also found that 80% of the nurses graduated from licence programs, 42.4% participated in intensive care nursing courses and 92.9% received in-service training related to hospital infections. The percentage of nurses that applied all of the approaches about preventing hospital-acquired infections was determined as 8.2% for catheter-related bloodstream infections, 67.1% for surgical site infections, 72.9% for catheter-associated urinary tract infections, 27.1% for ventilator-associated infections, 29.4% for isolation preventions and 62.5% for attempts related to sterilization/disinfection of the medical devices. It was seen that nurses apply most of the applications in order to prevent hospital-acquired infections. It was concluded that the guidelines generated for ICU should be updated according to international standards as needed, these guidelines should be used effectively, the differences between ICUs should be removed and all employees should be trained at certain intervals.