Oluz Höyük Demir Çağı bitkisel bezemeli çanak çömleği
Iron Age pottery with plantal decoration of Oluz Höyük
- Tez No: 370399
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Kızılırmak Havzası, Amasya, Oluz Höyük, Demir Çağı, Bitkisel Boya Bezemeli Çanak – Çömlek, Kızılırmak Basin, Amasya, Oluz Höyük, Iron Age, Plantal Painted Pottery with Plantal Decoration
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Kızılırmak Havzası ve yakın çevresi Demir Çağı bitkisel bezemeli boyalı çanak-çömleği Maşat Höyük, Alaca Höyük, Boğazköy, Eskiyapar, Alişar Höyük, Kaman – Kalehöyük, Kültepe, Topaklı, Akalan ve Karasamsun gibi önemli merkezlerin varlığına karşın, bugüne değin ayrıntılı bir şekilde çalışılmamıştı. Yedinci sezonunu geride bırakan (2007-2013) Oluz Höyük Sistematik Arkeolojik Kazıları'nda oldukça sağlam bir şekilde saptanan Demir Çağı tabakalarında ele geçen çanak - çömlekler içinde yüzlerce boya bezekli kap parçası bulunmuştur. Bunların önemli bir kısmı bitkisel bezeme içermektedir. Yaprak, Spiral, Tomurcuk, Sarmaşık gibi motiflerin oluşturduğu bitkisel bezemelerin boya bezekli çanak-çömlek gelişiminde oynadığı rol, hangi motiflerin bölge kaynaklı olduğu, hangilerinin ithal olarak geldiği soruları, düzenli tabakalaşma temelinde ilk kez irdelenmiştir. Bu bağlamda diğer çağdaş merkezlerin bitkisel bezemeleri incelenmiş ve bunlar hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Kızılırmak Havzası'na etki yaptığı söylenen Phryg ve Galat çanak - çömleği bitkisel bezemeler temelinde yeniden ele alınmış, bölgeye etkileri tartışılmıştır. Bu bağlamda, yukarıda açıklanan çerçevede bir çalışma Anadolu Demir Çağı arkeolojisinde ilk kez yapılmış olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Important Iron Age centers such as Maşat Höyük, Alaca Höyük, Boğazköy, Eskiyapar, Alişar Höyük, Kaman- Kalehöyük, Kültepe, Topaklı, Akalan and Karasamsun exist but yet Kızılırmak basin and its near environment haven not been studied in detailed so far. During the Oluz Höyük systematic archeological excavations, which has left its 7th season behind, (2007-2013), hundreds of painted potsherds have been found in the architectural layers of Iron Age. A major part of these potteries consist of plantal decoration. The role of plantal decorations consisting motives like leaf, spiral, gemma, ivy on the development of painted potteries, the questions of which motives the region-rooted are and which ones came as imported has been studied for the first time on the base of regular sequence of layers. In this context, the plantal decorations of other contemporary centers have been studied and evaluations have been made about this issue. The pottery of Phryg and Galatian, which is believed having effect on Kızılırmak basin, have been studied again based on the plantal decorations and its effect on the region has been discussed. In this frame, a study on Anatolian Iron Age within the frame mentioned above has been carried out for the first time.