Lexical and syntactical modifications in teacher talk of native and non-native speakers in EFL classrooms
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen sınıflarda ana dili İngilizce olan ve olmayan öğretmenlerin konuşmasındaki sözcüksel ve sözdizimsel değişiklikler
  1. Tez No: 370511
  2. Yazar: ARZU ÜNEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERYEM MİRİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak İngilizce, Öğretmen Konuşması, Sözcüksel Değişiklikler, Sözdizimsel Değişiklikler, Anlaşılabilir Dilsel Girdi, English as a Foreign Language, Teacher Talk, Lexical Modifications, Syntactical Modifications, Comprehensible Input
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET İNGİLİZCEYİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENEN SINIFLARDA ANA DİLİ İNGİLİZCE OLAN VE OLMAYAN ÖĞRETMENLERİN KONUŞMASINDAKİ SÖZCÜKSEL VE SÖZDİZİMSEL DEĞİŞİKLİKLER Arzu ÜNEL Yüksek Lisans Tezi, İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Meryem MİRİOĞLU Ocak 2014, 95 sayfa İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen sınıflardaki sınıf dili, öğretmenlerle öğrenciler arasındaki iletişimin özünü oluşturur. Bu bağlamda, öğretmen konuşması sınıf dilinin doğasını anlamada önemli bir rol oynar. Krashen'in dilsel girdi hipotezine göre, öğretmen konuşması aynı zamanda öğrencilerin dil ediniminde önemli bir dilsel girdi kaynağı oluşturur (Krashen, 1981). Dilsel girdinin anlaşılabilir kılınması için öğretmenler sözcüklerinde, söz dizimlerinde, konuşma hızlarında ve söylemlerinde değişiklik yapabilirler. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı başlangıç ve orta öncesi seviyelerinde ders veren ana dili İngilizce olan ve olmayan öğretmenlerin konuşmalarında herhangi bir sözcüksel ve sözdizimsel değişiklik yapıp yapmadıklarını keşfetmek ve eğer sözcük ve sözdizimlerini değiştiriyorlarsa ne tür değişiklikler yaptıklarını ortaya çıkarmaktır. Çalışma aynı zamanda, başlangıç ve orta öncesi seviyelerde olan sınıflarda gerçekleşen öğretmen konuşmasında herhangi bir sözcüksel çeşitliliğin olup olmadığını araştırmayı da amaçlar. Çalışma, Türkiye'de, Çağ Üniversitesi'nde sekiz İngilizce okutmanının (ana dili İngilizce olan ve olmayan) ses kayıtları ve onlarla yapılan anket ve görüşmeler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Nicel verileri analiz etmek için Antconc 3.2.1 programı, Collins Cobuild Advanced Learner's English sözlüğü ve SPSS 17.0 programı kullanılmıştır. Verilerden elde edilen bulgular, çalışmanın nitel tarafını oluşturan görüşme sonuçları ile birleştirilmiştir. Verilerin sonuçları, başlangıç ve orta öncesi seviyelerde ana dili İngilizce olan ve olmayan öğretmenlerin konuşmalarında sözcüksel ve sözdizimsel değişiklikler yaptıklarını ortaya koymuştur. Sözcüksel değişikliklerle alakalı olarak her iki seviyede de sözcük sayılarında, farklı kullanılan sözcüklerde, farklı sözcük sayısının toplam sözcük sayısına oranlarında ve en sık kullanılan 100 içerik kelimesinin İngilizcedeki kullanım sıklığında farklılıklar olduğu gözlemlenmiştir. Sözdizimsel değişikliklere gelince, bu değişiklikler cümle başına düşen sözcükten, fiil türlerine, fiil kiplerine, etken ve edilgen fiillerden,“olmak”fiiline, yan cümleciklerden cümle türlerine kadar değişiklik göstermektedir. Her değişiklik istatistiki olarak anlamlı farklılıklar oluşturmasa da, çalışmanın bulguları ana dili İngilizce olan ve olmayan öğretmenlerin konuşmalarındaki sözcüksel ve sözdizimsel değişiklikliklerin öğrenenlerin seviyesine bağlı olarak değiştiğini göstermektedir. Sözcük zenginliğine gelince, ilginç bir şekilde her iki seviyede de, ana dili İngilizce olan ve olmayan öğretmenlerin konuşmalarında herhangi bir sözcüksel çeşitlilik gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LEXICAL AND SYNTACTICAL MODIFICATIONS IN TEACHER TALK OF NATIVE AND NON-NATIVE SPEAKERS IN EFL CLASSROOMS Arzu ÜNEL Master Thesis Dissertation, English Language Teaching Department Supervisor: Assist. Prof. Dr. Meryem MİRİOĞLU January 2014, 95 pages Classroom language in EFL classrooms consists the core of communication between teachers and learners. Teacher talk plays a central role in understanding the nature of classroom language in this respect. According to Krashen input hypothesis, teacher talk also constitutes an important source of comprehensible input for the language acquisition of the learner (Krashen, 1981). To make the input comprehensible, teachers may make modifications in their vocabulary, syntax, rate of speech or discourse. Accordingly, the aim of this study is to discover whether native and non-native speakers of English make any lexical and syntactical modifications in their teacher talk at elementary and pre-intermediate levels and to try to find out what kind of lexical and syntactical modifications they make if they modify their lexis and syntax during their speech. This study also aims to probe whether there is a lexical variety in teacher talk of native and non-native speakers of English in elementary and pre-intermediate level classrooms. The study was carried out with 8 EFL instructors (both NSs and NNSs) at Çağ University in Turkey using their audio-recordings and conducting a questionnaire and an interview. Antconc 3.2.1 Programme, Collins Cobuild Advanced Learner's English Dictionary – Fifth Edition and SPSS 17.0 Programme were used to analyse the quantitative data. The findings of the data were incorporated with the results of interviews forming the qualitative part of the study. The results of the data revealed that native and non-native speakers of English made lexical and syntactical modifications in their teacher talk at elementary and pre-intermediate levels. Regarding lexical modifications, there were differences in word tokens, word types, type token ratios and dictionary frequencies of 100 most frequently used content words at both levels. As for syntactical modifications, they ranged from words per sentence, types of verbs, verb moods, voice of verbs (passive and active verbs), the verb“be”, subordinate clauses to the types of sentences. The findings of the study also demonstrated that the lexical and syntactical modifications in teacher talk of native and non-native speakers at both levels depended on the proficiency level of the learners although not all of these modifications formed a statistically meaningful difference. As for lexical richness, interestingly, no lexical variety was observed in the speech of native and non-native speakers of English at both levels.