Louis Sabuncu ve Sultan II. Abdülhamid'e sunduğu layihalar
Louis Sabundji and the petitions he had presented to Sultan Abdulhamid II
  1. Tez No: 370614
  2. Yazar: KASIM HIZLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÜREKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Louis Sabuncu, lâyiha, Sultan İkinci Abdülhamid, Osmanlı Devleti, Yıldız Sarayı, hilâfet, İngiltere, Sultan Abdulhamid II, Louis Sabundji, Ottoman Empire, Yıldız Palace, report, caliphate, England
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
1876 yılında Osmanlı tahtına oturan Sultan İkinci Abdülhamid, iktidârını güçlendirmeye çalışırken aynı zamanda iktidarını sarsmaya çalışan muhaliflere yönelik birtakım tedbirler almıştır. Sözkonusu muhaliflerin hedefi padişahın şahsı, saltanatı ve hilâfet müessesesi olarak sıralanabileceği gibi bir bütün halinde Osmanlı memleketi olarak da ifâde edilebilir. Bu mücadele sırasında sultanın muhaliflerini sindirmek ya da kazanmak için uyguladığı yöntemlerden bazıları makâm mevki teklifi, nişan - madalya itası ya da para vermek şeklindedir. Avrupa devletleri içinde İngiltere, Sultan Abdülhamid iktidârı esnâsında Osmanlı hilâfetinin nâmeşru ve uydurma olduğunu dile getirmeye başlamıştır. Bunu yaparken başvurduğu en etkili vâsıta ise basın yayın organlarıdır. Hilâfet meselesi ile ilgili yaptığı yayınlarla Osmanlı Devleti'ni bir hayli rahatsız eden şahıslardan biri, geniş birikimi ve dünya görüşü ile her gittiği yerde kabûl gören Louis Sabuncu'dur. Louis Sabuncu, Londra'da önceleri Osmanlılar'ın lehine tavır sergilemiş, sonraları ise bir Sultan Abdülhamid ve Osmanlı hilâfeti muhâlifi haline gelmiş, yayınlarını da bu yönde yapmıştır. Uluslararası bağlantıları ve renkli kişiliği ile devletin başına iş açabilecek şahısları para, makâm, taltif usûlüyle kazanma yoluna giden Sultan Abdülhamid, Sabuncu'yu Yıldız Sarayı'nda Mâbeyn-i Hümâyûn Mütercimi olarak görevlendirerek onu kazanmayı başarmıştır. Tezimizde Louis Sabuncu'nun hayatı, özellikle İstanbul yılları ile Sultan İkinci Abdülhamid'e sunduğu lâyihalar ve mütalaalar incelenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Ascending to the Ottoman throne in 1876 Sultan Abdulhamid II, following the times he had reinforced his reign, got into a strife with dissenters trying to undermine his rule inside and outside the country. Though their goals may be numbered as the person of the sultan, his rule and the caliphate one by one, they would be summed up as the Empire as a whole. The Sultan had several ways to suppress those contestants such as offering positions, granting medals or cash. On the other hand, the Great Britain started to propagate that the Ottoman Caliphate was null and void. And the most effective way was the press that she had recourse to. Louis Sabundji was the one who with his publications had vexed the Empire the most regarding the Caliphate. Although he had been and acted“for”the Ottomans earlier in England, he later became a severe opponent and stood“against”the Sultan and his Empire. Sultan Hamid, as it was his tactic to gain those types of man through money, position and favours, took Sabundji near and appointed him as his private translator at the Yıldız Palace. In this paper we tried to treat Sabundji's life, particularly his times in Istanbul, and the reports he delivered to the Sultan.