Sovereign and external debt sustainability dynamics
Hümüket ve dış borçların sürdürülebilirlik dinamikleri
  1. Tez No: 370769
  2. Yazar: GÖKHAN ERMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Borç Sürdürülebilirliği, Kamu Borcu, Dış Borç, Borç Ödeme Gücü, Likidite, Debt Sustainability, Public Debt, External Debt, Solvency, Liquidity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasaları ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışma kamu borçlarının ve dış borçların sürdürülebilirliğini belirleyen dinamikleri incelemektedir. Kamu borçlarının sürdürülebilirliği analizi, bütçe dengesinin ve kamu borç yapısının analizini gerektirmektedir. Kamu borçlarının sürdürülebilirliği, hükümet borçlarına tahakkuk eden faizle, ülkenin enflasyon oranı, büyüme oranı ve faiz dışı fazla ile tespit edilmektedir. Dış borç sürdürülebilirliği analizi ödemeler dengesi tablosunun-cari denge ve sermaye dengesinin detaylı incelenmesini ve dış borç yapısının analizini gerektirmektedir. Bu çalışmada, hükümet borçlarının ve dış borçların sürdürülebilirliği için iki ana kriterden bahsedilmiştir. Borç ödeme gücü (solventibilite) ve likidite. Hükümetlerin borç ödeme gücü, bütün gelecek dönemdeki faiz dışı kamu dengelerinin iskontolanmış değerlerinin bugünkü borcu karşılamasını, ülkelerin dış borç ödeme gücü ise gelecek dönemdeki faiz dışı cari dengelerinin iskontolanmış değerlerinin bugünkü borcu karşılamasını belirtir. Bir hükümet, bir sene içinde elde ettiği faiz dışı fazlalar, bir sene içinde tahsil edeceği alacaklar ve hazır değerleri ile kısa vadeli borçlarını karşılayabiliyorsa, bu hükümet likittir. Bir ülke, rezervleri ve bir sene içinde meydana gelen faiz dışı cari dengesi ile kısa vadeli dış borçlarını ödeyebiliyorsa bu ülke likittir. Kamu borcu ve dış borçların yapısının yanı sıra, uluslararası sermaye hareketliliği, kamu-özel sektör borçlularının uluslararası ve yerel finansal piyasalara ulaşım kabiliyeti ve kredi derecelendirme kuruluşlarının da hükümetlerin borçları ve ülkelerin dış borçlarının sürdürülebilirliğinde önemli etkileri vardır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the dynamics that determine sustainability of government and external debt. Government debt sustainability analysis requires budget balance analysis and the analysis of structure of public debt. Sustainability of public debt is determined by interest rate charged on government debt, domestic inflation rate, growth rate and primary budget balance. External debt sustainability analysis requires balance of payment analysis which involves a detailed look into the current account and capital account and a detailed look into the structure of external debt. In this study, to discuss sustainability of both government and external debt, two main criteria has been articulated: Solvency and liquidity. A country is solvent if total of discounted value of all future balances (primary balance for sovereign debt analysis, interest excluded current account balance for external debt analysis) can cover current government or external debt. A government is liquid if this government short term receivables, one year government balance and liquid assets can compensate short term government debt. A country is liquid if reserves of this country, short term receivables and non interest current account balance are sufficient to meet short term external debt. Besides public debt and external debt structure; international capital mobility, accessibility of public-private borrowers to domestic and international financial markets and credit rating agencies have an impact on sustainability of public and external debt.