6. sınıf öğrencilerinin orantısal akıl yürütme becerilerinin problemlerin sınıflanması ve sayısal yapılarına göre incelenmesi
The examination of 6th grade students' proportional reasoning with respect to problem classification and problem number structures
  1. Tez No: 370848
  2. Yazar: MUSTAFA SERKAN PELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PERİHAN ARTUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Problem çözme, orantısal akıl yürütme becerisi, problem sınıflama, Problem solving, proportional reasoning, problem classification
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmanın amacı 6. sınıf öğrencilerinin orantısal akıl yürütme problemlerini sınıflama becerilerini belirlemek ve öğrencilerin problem çözme başarıları ve problem çözme sürecinde kullandıkları stratejilerin; problem türü, problemlerin sayısal yapıları ile değişip değişmediği incelemektir. Bu araştırma 2013-2014 eğitim-öğretim yılı Adana ili Çukurova ilçesinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaokullar arasından oransız küme yöntemi ile seçilen 3 ortaokuldaki 165 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak bilinmeyen değeri bulma, sayısal karşılaştırma ve niteliksel karşılaştırma ve niteliksel tahmin türündeki orantısal akıl yürütme gerektiren problemlerle ve orantısal akıl yürütme gerektirmeyen problemlerinden oluşan problem testi uygulanmıştır. Ayrıca, problem testinde oran içi katsayı ilişki içeren, oranlar katsayı ilişkisi içeren, hem oran içi hem oranlar arası katsayı ilişkisi içeren ve oran içi ve oranlar arası katsayı ilişkisi içermeyen biçimindeki farklı sayısal yapılara sahip problemlere yer verilmiştir. Araştırmanın amaçları doğrultusunda araştırmanın örneklemi sayıca eşit olacak şekilde iki gruba ayrılmıştır. Birinci gruptan önce kendilerine verilen problem formunda yer alan problem kartlarını sınıflandırmaları sonra kendilerine verilen diğer bir formda yer alan problemleri çözmeleri istenmiştir. İkinci gruptan önce kendilerine verilen formda yer alan problemleri çözmeleridaha sonra ise kendilerine verilen diğer bir formda yer alan problemlerden elde edilen problem kartlarını sınıflandırmaları istenmiştir. Verilerin analizi için betimsel istatistik yöntemleri (frekans, yüzde hesabı) ve t testi kullanılmıştır. Veri toplama aracından elde edilen bulgular, 6. sınıf öğrencilerin orantısal akıl yürütme problemlerini sınıflama becerilerinin orta düzeyde olduğunu, problem türleri ve problemlerin sayısal yapılarının problemlerin zorluk derecelerini ve problemleri çözmede kullanılan stratejileri etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine 6th grade students' proportional reasoning problem classifications and whether problem solving success and strategies used during problem solving process change with problem type and number structure of problems. This study is applied on 165 randomly selected students of grade six, in official primary schools of Ministry of National Education in Çukurova, Adana in 2013-2014 education year. A problem test including problems which contain proportional and non-proportional problems is to be applied to students as a data collecting tool for the research. Number structures which involve within, between integer and non-integer relations also considered in the problem test. The sample of the study was divided into two groups. Half of the children first solved the problem test and then did the classification task (SC-condition), while for the others the order was the opposite (CS-condition). Descriptive data analysis methods were used in this study. Analysis taken from the data collecting tool has shown that 6th grade students' problem classification skills are in average level, problem type and problem number structure of problems affect problem solving success and the difficulty level of the problems.