Attention deficit hyperactivity disorder(ADHD)in EFL classrooms: Elementary school English teachers' knowledge of ADHD, classroom management and teaching strategies
Yabancı dil olarak İngilizce sınıflarında DEHB: İlköğretim İngilizce öğretmenlerinin DEHB, sınıf yönetimi ve öğretim stratejileri hakkındaki bilgileri
  1. Tez No: 370849
  2. Yazar: MERVE TOHMA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEŞE CABAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), ilköğretim İngilizce öğretmenleri, devlet okulları, DEHB bilgisi, eğitimsel müdahaleler, Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), elementary school English teachers, state schools, knowledge of ADHD, educational interventions
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Dikkat eksikliği / Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) üzerine yapılan araştırmalar, şimdiye kadar yaklaşık her sınıfta bir çocuğun DEHB' li olduğunu ortaya koymuştur. DEHB belirtileri 2-3 yaşındaki çocuklarda dahi görülmektedir; ancak, bozukluk okulun öğrenciye direttiği ağır talepler nedeniyle en sık ilkokul yıllarında gözlemlenmektedir. DEHB tanısı en sık 7 yaş grubu çocuklara konulmaktadır. Bu nedenle, ilköğretim İngilizce öğretmenlerinin bu öğrencilere daha etkili bir eğitim sunabilmesi için bozukluk hakkında gerekli bilgi donanımına sahip olmaları oldukça önemlidir. Devlet okullarında birer yabancı dil olarak İngilizce öğretmeni olan 252 ilköğretim öğretmeni demografik özelliklerini belirleyen, DEHB hakkındaki bilgilerini ölçen ve DEHB' li öğrenciler için uygulanan eğitimsel müdahalelerini ortaya koyan bir anket doldular. Ankete katılan 252 öğretmen arasından seçilen 10 İngilizce öğretmeni, çalışmanın güvenilirliğini arttırmak adına yarı yapılandırılmış bir görüşmeye tabi tutuldular. Sonuçlar öğretmenlerin Dikkat Eksikliği Bozukluğu Ölçeğinde elde ettikleri ortalama puanın 34 üzerinden 18,23 olduğunu ortaya koydu. Öğretmen Müdahale Anketi ve yarı yapılandırılmış görüşme sonuçlarına bakılacak olursa, öğretmenler bilhassa öğretim yönetimi kategorisinde başarılı oldular. Bu kategori, sınıfın fiziksel düzeni, sınıfın yapısı, çeşitli sunum ve malzeme kullanım biçimi ve ipucu, teşvik ve dikkat denetleyicilerin kullanımı stratejilerini içermekteydi. Öğretmenler token ekonomisi, tepki maliyeti, pozitif pekiştirmeye ara verme, ev tabanlı yükümlülükler ve öz yönetim stratejilerini içeren davranış yönetimi kategorisinde ise başarısız oldular. Öğretmenler davranış yönetimi kategorisine giren müdahalelerin kullanımının daha çok engel teşkil ettiğini dile getirdiler. Birçok demografik değişkenin öğretmenin DEHB bilgi düzeyiyle hiçbir ilgisinin olmadığı saptandı. Elde edilen bilgiler öğretmenlerin bozukluk hakkındaki teorik ve pratik bilgilerini arttırmak adına daha etkili eğitimlere ihtiyaç duyduklarını ortaya koydu. Bulgular dikkate alınacak olursa, rehberlik öğretmenleri ve hizmet içi eğitim gibi hizmetler sunan diğer hizmet sunucuları, öğretmenlerin DEHB ve bir takım eğitimsel müdahaleler hakkındaki bilgilerine katkıda bulunabilecek faktörleri tekrar gözden geçirmelidir. Rehberlik öğretmenleri ve hizmet sunucuları, DEHB ve eğitimsel müdahaleler konusunda öğretmenlere gerekli bilgiyi sunabilecek bir kaynak olarak görüldüğünden bu konu üzerinde bir inceleme yapılması önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Research conducted on Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) so far has revealed that approximately one child in every classroom is estimated to have ADHD. The symptoms of ADHD are present in children as young as 2-3 years old; however, the disorder is most commonly diagnosed in the elementary school years when the demands of school expose the problem. The most common age of diagnosis is 7 years old. Therefore, it is essential that elementary school English teachers are equipped with the necessary information about the disorder to effectively teach these students. 252 elementary school English teachers, all of whom were EFL teachers in state schools, completed a survey containing information on demographic characteristics, a questionnaire on their knowledge of ADHD and a survey on their educational interventions for students with ADHD. 10 teachers were selected from among the 252 teachers and were interviewed in order to collect further data for the study. Results indicated that the teachers' mean scores on the Knowledge of Attention Deficit Disorders Scale (KADDS) were 18,23 out of 34 points. Findings from both Teacher Intervention Survey (TIS) and the semi-structured interview revealed that the teachers performed better in the instructional management category. This category notably included the strategies of physical arrangement of the classroom, structure of the classroom, varied presentation and format of materials and use of cues, prompts and attention checks. Teachers underperformed in behavior management category, notably including token economy, response cost, time-out from positive reinforcement, home –based contingencies and self-management. The results also revealed that the teachers generally perceived more barriers to the implementation of interventions that fell under the category of behavior management. Findings revealed that teachers need more effective training about ADHD in order to improve the theoretical and practical knowledge about the disorder. It is worth mentioning that school counselors and other service providers need to reconsider the factors that may have a contributing effect on the knowledge of ADHD and implementation of strategies.