7. sınıf öğrencilerine uygulanan bir akran arabuluculuk eğitiminin akran arabulucuların çatışma çözme becerilerine olan etkisinin incelenmesi
Effects of a peer medıatıon for 7th grade students on peer medıators' conflıct resolutıon skılls
  1. Tez No: 370865
  2. Yazar: EDA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akran arabuluculuk, çatışma çözme, problem çözme, Peer mediation, conflict resolution, problem solving
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı, 7. Sınıf öğrencilerine yönelik bir akran arabuluculuk programı geliştirmek ve akran arabulucuların çatışma çözme becerilerine olan etkisini incelemektir. Araştırma, akran arabuluculuk eğitiminin etkililiğini test etmek amacıyla 7. Sınıf düzeyindeki 11'i deney, 11'i de kontrol grubunda olmak üzere toplam 22 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada hem nicel hem de nitel veri toplama yöntemleri kullanılmıştır. Nicel araştırma için Koruklu (1998) tarafından geliştirilen“Çatışma Çözme Davranışını Belirleme Ölçeği”nitel araştırma için ise, araştırmacı tarafından geliştirilen Akran Arabuluculuk Değerlendirme Formu veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. 2013-2014 eğitim öğretim yılı bahar döneminde deney grubundaki 11 katılımcıya her bir oturumu ortalama 40 dakika süren ve 10 oturumdan oluşan Akran Arabuluculuk eğitimi verilmiş, kontrol grubundaki 11 katılımcıya ise herhangi bir işlem uygulanmamıştır. Eğitim programı uygulanmadan önce ve uygulandıktan sonra deney ve kontrol gruplarının çatışma çözme davranışları Çatışma Çözme Davranışlarını Belirleme Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Deney grubuna verilen Akran Arabuluculuk Eğitimi tamamlandıktan bir hafta sonra kontrol grubuyla birlikte her iki gruba da son test olarak ÇÇDBÖ uygulanmıştır. Uygulanan eğitim programının etkililiğinin kalıcılığını test etmek amacıyla son testin uygulanmasından üç hafta sonra izleme çalışması yapılmış; bu amaçla deney ve kontrol grubuna yeniden ÇÇDBÖ uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubundaki katılımcıların ÇÇDBÖ'den almış oldukları ön-test, son-test ve izleme testi puanlarının ortalamaları arasında gözlenen değişimlerin anlamlı farklılık gösterip göstermediğini test etmek için Karışık Ölçümler için İki Faktörlü Varyans Analizi uygulanmıştır. Sonuç olarak, Akran Arabuluculuk Eğitimiyle, 7. Sınıf öğrencilerinin olumlu çatışma çözme becerileri düzeyinde, bu programın uygulanmadığı kontrol grubundaki öğrencilerin olumlu çatışma çözme becerileri düzeyine göre artışın görüldüğü; bu artışın da kalıcı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was to develop a peer mediation program for 7th grade students and to examine the impact of this program on students' conflict management skills. The research is executed with 22 participants, 11 of whom are assigned to the experimental group and 11 of whom to the control group. Both quantitative and qualitative data gathering methods are used. Among quantitative methods, Conflict Resolution Behavior Scale, which is developed by Koruklu (1998) is used. On the other hand, among qualitative methods, a Peer Mediation Evaluation Form, which is developed by the researcher, is used. In 2013-2014 academic period of spring term, a Peer Mediation Program, which constitutes 10 sessions and each of which takes about 40 minutes, is applied to the 11 participants in the experimental group. However, 11 participants in the control group is not exposed to the peer mediation program. Before and after the training program is conducted, the level of conflict resolution skills of both experimental and control groups is measured with Conflict Resolution Behavior Scale. After Peer Mediation Program for the experimental group is completed in a week, the CRBS is implemented to both of the experimental and control groups as a post test. Meanwhile, in order to test the permanence of the program, after three weeks of the implementation of the test, a follow up is made and the CRBS is implemented to the both experimental and control groups. Also, a Split-Plot ANOVA is used in order to test whether or not there is a significant difference between the means of the scores of pre-test, post-test, and the follow-up test of the CRBS that experimental and control groups have taken. To sum up, with the application of the Peer Mediation Program, it is obvious that there is an increase in the level of the positive conflict resolution by the 7th grade students than that of control group who is not exposed to the training, and that the increase is permanent.