Kelime ve cümle yapıları bakımından Arapça ile Türkçenin karşılaştırılması
The comparison of Turkish and Arabic in terms of vocabulary and sentence structures
  1. Tez No: 370893
  2. Yazar: CEMAL IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM TANÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Dil öğretimi, Arapça, Türkçe, isim ve fiil cümlesi, karşılaştırma, Language Teaching, Arabic, Turkish, Noun and Verb sentences, comparison
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bu çalışma, Arapça ile Türkçe kelime, cümle ve cümle ögelerinin benzer ve farklı yönlerini tespit ederek karşılaştırmalı dil öğretimine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Çalışmamızın giriş bölümü, dil grupları, dilleri karşılaştırma çalışmalarının gelişimi, dilbilim konuları ve konu ile ilgili tanımları kapsamaktadır. Birinci bölümde, Arapça ile Türkçe kelime ve kelime grupları karşıtsal çözümleme yöntemi ile yani benzer ve zıt yönleri tespit edilerek karşılaştırılmıştır. Adı geçen yöntem, çalışmanın tamamı için göz önünde bulundurulmuştur. İkinci bölümde, Türkçeye cümle ögeleri Arapça ile Arapça cümle ögeleri de Türkçe ile karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmalar tablolar halinde bölüm sonlarında gösterilmiştir. Dördüncü bölümde, Türkçe cümle çeşitleri Arapça cümlelerle yapı, diziliş, anlam ve çeşit bakımından incelenmiştir. Türkçede olduğu halde Arapçada ve Arapçada bulunduğu halde Türkçede olmayan cümlelere dikkat çekilmiştir. Ayrıca karşılıklı iki dile ait genel bir karşılaştırma, cümle çözümlemeleri, karşılaştırma tabloları, benzerlik ve zıtlıklar listeler halinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to contribute the comparative language teachingby determining the similar and different aspects of Arabic and Turkish word, sentence and sentence elements.The introduction part of this study includes language groups, the development of comparative studies of languages, subjects of linguistic andissues related to definitions. In the first part, Arabic and Turkish words and word groups have been compared by contrastive analysis method which means determining similar and opposite sides. This method has been taken into consideration for the entire study. In the second part, Turkish sentence elements have been compared with Arabic, and vice versa. Comparisons have been shown as tables at the end of each section. In the fourth part, Turkish sentence types have been compared with Arabic sentences in terms of structure, sequence, meaning and varieties. Sentences have that exist in Turkish but not in Arabic and vice versa have been pointed out. Also, we aimed to show the two opposing linguistic analyzes of the sentence, comparison table, mutual similarities and contrasts.