Modada giysilerarasılık
Intervestimentality in fashion
- Tez No: 372122
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ NURHAN ÖLMEZ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Metinlerarasılık, Giysilerarasılık, Göstergelerarasılık, Intertextuality, Intervestimentality, Intersemiotics
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Çalışmada yazınsal alanda ortaya konulan metinlerarası bakışın temel unsurları giysi modasını kapsayacak biçimde örnekler dâhilinde ortaya konulmuştur. Araştırmada veri toplama tekniği olarak belgesel tarama metodu kullanılmıştır. Veri analiz tekniği olarak betimsel analiz yönteminden yaralanılmıştır. Araştırma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Prehistorya döneminden ondokuzuncu yüzyıla kadar moda tarihi içerisinde yer alan çeşitli giysi ve aksesuarların kültürel göndermeleri değişik örnekler üzerinden açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ise metinlerarasılık kavramının tanımlamalarına yer verilerek sırasıyla metinlerarasılık-giysilerarasılık- göstergelerarasılık çizgisinde araştırmanın sorunsalı belirlenmiştir. Giysilerarasılık kavramıyla anlatılmak istenen temel yaklaşımı ortaya koymak için söz konusu kavramın yaslandığı metinlerarasılık terimi, çeşitli kuramcıların yaklaşımları temel alınarak açıklanmaya çalışılmıştır. Metinlerarasılık kavramının tanımlanmasının ve sınırlarının belirlenmesinin ardından yaklaşımın temel yöntemleri yirminci ve yirmibirinci yüzyıl modası üzerinden giysilerarasılık ve göstergelerarasılık başlığı altında uyarlanarak biçimsel ve anlamsal bir görüngüde işlenmiştir. Çalışmanın ana izleğini oluşturan ve giysilerin kendi aralarındaki alışverişlerini belirtmek için kullanılacak olan giysilerarasılık kavramı, kısaca iki ya da daha fazla metin arasındaki alışveriş işlemi olarak adlandırılan metinlerarasılık kavramının yerine kullanılmıştır. Ayrıca bir giysinin başka bir sanatsal biçimle ilişkilendirilerek alışverişin önünü araladığı durumlarda göstergelerarasılık kavramı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Exhibited in literary area in the scope of the research, basic items of intertextual perspective are explained with relevant examples as to cover clothing fashion. In the scope of the research, document scanning method is used as data collection technique.Descriptive analysis is utilised as data analysis technique. The research is composed by three main parts. In the first part, cultural references of various costumes and accessories that take place in fashion history from Prehistory Era to nineteenth century are aimed to be answered by referring to relevant examples. In the second part, by giving the descriptions of intertextuality, the problematic of the study is scrutinized within the compass of intertextuality-intersemiotics-intervestimentality respectively. Intertextuality, a term on which intervestimentality leans, is intended to be explained by taking into consideration approaches of different theoreticians in order to put forward the major approach which is aimed to be clarified with the notion of intervestimentality. After clarification of the intertextuality concept and determination of its limits, basic methods of the approach are questioned through diverse examples in a stylistic and semantic phenomena under the topics of intervestimentality and intersemiotics. Constituting the main theme of this study and to be used to describe the relations between costumes, the notion of intervestimentality is in this case stands for the notion of intertextuality, which is itself a term used to define the relations between two or more texts. Moreover, in case that a costume is associated with another artistic form and starts to operate in this manner, intersemiotics concept is favoured.