Die förderung der interkulturellen kompetenz anhand der zeitungsnachrichten
Gazete haberleri yardımıyla kültürler arası yetinin geliştirilmesi
  1. Tez No: 372126
  2. Yazar: NEVİN GÖKAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: kültür, kültür aktarımı, kültürlerarası iletişim, ülke bilgisi, Culture, Culture Transmission, Intercultural Competence, Country Knowledge
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada gazete haberlerinin yabancı dil dersindeki önemine değinilmiştir. Gazete haberleri kültürel transferi ve kültürlerarası iletişimsel yetinin gelişmesini sağlar. Gazete metinleri güncel konuşma durumları içerdiği için öğrenciyi konuşmaya teşvik eder. Gazeteler yeni kelimelerin öğretimini sağlar. Bu çalışmada söz konusu metinlerdeki yabancı kelimeler analiz edilmiştir. Bu amaçla, beşi gazete haberi, beşi de DaF ? Kompakt isimli ders kitabından alınmış olan birbirinden farklı metinler 12 kişilik öğrenci grubuyla işlenmiştir. Elde edilen sonuçlar gazete haberlerinin diğer metinlere göre daha ilgi çekici olduğunu, öğrencilerin derse aktif katılım sağladığını, öğrencilerin kelime hazinelerini geliştirmelerinin yanında, ayrıca kültürlerarası iletişim yetilerinin de geliştiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study talks about the importance of the newspaper news in the foreign language courses. They support the cultural transfer and development of intercultural communicative competence. The texts in the newspaper news encourage the students to speak, because these texts that contain the current speech situation encourage the students to speak. They provide teaching of new words. In this study, foreign words in these texts were analyzed. To this end, different texts ( five of them are newspaper report, other five texts are taken from the course book named“the DaF ? Kompakt”) are processed with a 12-person group of students. The results showed that the texts in the newspaper news are more interesting for students, they were more active in the lesson, developed not only their vocabulary, but also the intercultural communication skills.