Ergenlerin sosyal görünüş kaygısı ve öznel iyi oluşlarının sahip oldukları değerler açısından incelenmesi
An investigation of adolescents' social appearance anxiety and subjective well-being levels in term of values they have
  1. Tez No: 372156
  2. Yazar: TOLGA SEKİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT DİLMAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler, Öznel Ġyi OluĢ, Sosyal GörünüĢ Kaygısı, Human Values, Subjective Well-Being, Social Appearance Anxiety
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araştırmanın amacı, ergenlerin sosyal görünüş kaygılarının ve öznel iyi oluşlarının sahip oldukları değerler açısından incelenmesidir. Araştırma, genel tarama modelinin bir alt türü olan ilişkisel tarama modeline uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi, 2013-2014 eğitim- öğretim yılında Konya il merkezinde bulunan devlet okullarında eğitim gören ergenlerden tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Araştırmada Dilmaç (2007) tarafından geliştirilen“İnsani Değerler Ölçeği”, Eryılmaz (2009) tarafından geliştirilen“Ergen Öznel İyi Oluş Ölçeği”ve Doğan (2011) tarafından Türkçeye uyarlanan“Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği Ergen Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson Korelasyon Katsayısı ve Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; insani değerler ölçeğinin alt boyutları ile öznel iyi oluş ölçeğinin alt boyutları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Ergenlerin sosyal görünüş kaygıları ile öznel iyi oluş ölçeğinin tüm alt boyutları arasında negatif yönü anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca sosyal görünüş kaygısı ile insani değerler ölçeğinin alt boyutları arasında negatif yönü anlamlı ilişki bulunmuştur. Yapılan regresyon analizinde, insani değerler ölçeğinin hoşgörü alt boyutunun sosyal görünüş kaygısını açıkladığı bulunmuştur. Ayrıca insani değerler ölçeğinin alt boyutlarından birçoğunun öznel iyi oluş ölçeğinin aile ilişkilerinde doyum, önemli kişilerle ilişkilerde doyum, yaşam doyumu ve olumlu duygular alt boyutunu açıkladığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of study is to examine of adolescents' social appearance anxiety and subjective well-being levels with respect to their human values they have. This research was carried out in accordance with relational survey model which is a sub-species model of the general survey model. The research sample, in the 2013-2014 academic year studying in government schools located in the city of Konya adolescents were selected by random sampling method. In this research, Dilmaç (2007) developed by the Human Values Scale Eryılmaz (2009) developed by the Adolescent Subjective Well-Being Scale and Doğan (2011) adapted to Turkish by the Social Appearance Anxiety Scale Adolescent Form was used. Analysis of the data, the Pearson correlation coefficient and regression analysis were used. Obtained from the research based on the findings, human values scale sub-dimensions and subjective well-being scale sub-dimensions of a positive significant relationship respectively. Social appearance anxiety of adolescents with all of the sub-dimensions subjective well-being scale a significant relationship was found between the negative direction. In addition to concerns about the social appearance anxiety with the sub-dimensions of the scale of human values were significantly correlated in a negative direction. In the regression analysis; tolerance of the scale of human values, social appearance anxiety subscale has been found to explain meaningful way. In addition, many of the sub-dimensions of the scale of human values have been found to explain the sub-dimensions scale family relationship satisfaction, satisfaction with the important people in relationships, life satisfaction and positive emotions in subjective well-being.