Müzik öğretmenlerinin mesleki yaşantılarında karşılaştıkları problemler (Sivas ili örneği)
The problems faced by music teachers in their professional lives (Sivas)
- Tez No: 372239
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKERİYE KAPTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Müzik Öğretmeni, Mesleki Yaşantı, Müzik Eğitimi, Music Teacher, Professional Life, Music Education
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, Sivas il merkezinde görev yapmakta olan müzik öğretmenlerinin mesleki yaşantılarında karşılaştıkları problemler üzerinde durulmuş ve müzik öğretmenlerinin mesleki yaşantılarına etki eden unsurların neler olduğunun ortaya konulması amaçlanmıştır. Anket soruları hazırlanırken müzik öğretmenlerinin mesleki yaşantılarında karşılaştıkları sorunlar görüşme tekniğinden faydalanılarak tespit edilmiş ve bu sayede anket soruları için yeterli veri oluşturulmuştur. Bu bağlamda, anket yöntemi uygulanan çalışmada, ölçeğin genel tutarlılığını ve soru türdeşliğini ölçen Cronbach Alfa katsayısı 0.87 olarak bulunmuştur. Bireylerin sorulara verdikleri cevapların güvenirliğini ölçmek için test-tekrar test yöntemi uygulanmış ve korelasyon katsayısı 0.82 olarak elde edilmiştir. Bu çalışmada müzik öğretmenlerinin mesleki yaşantılarında eğitimsel, sosyal ve psikolojik boyutlarda problemler yaşadığı sonucuna ulaşılmış ve elde edilen sonuçlara ilişkin önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, problems that music teachers working in Sivas city center come across with are emphasized and the factors affecting the music teachers? professional lives are identified. The problems that music teachers face with in their professional lives were detected using the interview tehnique, and thus, data for the survey questions were gathered. In this context, applying the questionaire technique, Cronbach Alfa factor measuring the question homogeneity and consistency of the scale was found as 0,87. So as to measure the answers? reliability the individuals? give, Re-test Method was applied and the co-relation number was found as 0.82. It was concluded that throughout their professional lives, music teachers had to deal with educational, social, and psychological problems, and suggestions were made about the results of the study.