1940'lı yıllarda Türkiye'de resim eğitimi alan bir kadın ressam: Şükriye Dikmen
A woman painter in Turkish painting education at 1940s: Şükriye Dikmen
  1. Tez No: 372240
  2. Yazar: BURCU ÖZYONAR ÇIRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERYEM ACARA ESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Şükriye Dikmen, Çağdaş Türk Resmi, Portre, Soyut, Peyzaj, Natürmort, Şükriye Dikmen, Contemporary Turkish Painting, Portrait, Abstract, Landscape, Stil life
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmanın amacı, Çağdaş Türk Resim Sanat Tarihinde farklı üslubu ile dikkat çeken Şükriye Dikmen?nin sanatını anlamaya çalışmaktır. Bu amaçla sanatçının üslup gelişimini yakından incelemek için; 1940-1950?li yılların sanat ortamına değinilerek sanatçının bu yıllardaki sanat olaylarından ne kadar etkilendiği tespit edilmeye çalışılmıştır. Bunun yanı sıra Dikmen?i daha iyi tanıyabilmek için hayatı ve eğitiminden bahsedilerek, açtığı kişisel sergilerden aldığı yorumlara yer verilmiştir. Sanatçının eserleri, üslubunda etkileri olabileceği düşünülen ressamların eserleri ile karşılaştırılarak, bu sanatçıların Dikmen?in üslubuna ne kadar yön verdikleri üzerinde durulmuştur. Dikmen?in eserleri bir bütün olarak incelenerek, sanat anlayışı ve genel üslup özelliklerinden bahsedilmiştir. Son olarak da tüm bu araştırmalar ışığında Şükriye Dikmen?in eserleri plastik değerler çerçevesinde incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this work is to understand Şükriye Dikmen who take attention with her different style in Contemporary Turkish Painting Art History. With this aim ,to understand the development of her style better, it is wanted to look how much she is affected from the events of those years by having a glance to the general condition of the art in 1940s-1950s . As well as this, in this work, it is also mentioned Dikmen?s life and education from her personal exhibition to the comments which she got, in order to know her better. It is wanted to see how much other painters affected her style, by comparing the works of Dikmen with the works of the other painters which are thought to be she is under the effect of. In this work, it is also mentioned Dikmen?s art manner and her general art style features by examining her works wholly. Lastly, in the light of all these researches, it is tried to examine Dikmen?s works in the view of artistic value and her works are compared with the painters which are thought to be she is under the effect of.