Enalapril/hidroklorotiazit ve enalapril/lerkanidipin'in HPLC yöntemi ile aynı anda analizi
Simultaneous determination of enalapril/hydrochlorothiazide and enalapril/lerkanidipine by HPLC method
- Tez No: 373130
- Danışmanlar: PROF. DR. ABBASE GÜLEREN ALSANCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Enalapril, hidroklorotiazit, lerkanidipin, HPLC, merkezi kompozit tasarım, Enalapril, Hydrochlorothiazide, Lerkanidipin, HPLC, Central Composit Design
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Hipertansiyon, sürekli yüksek arteriyel kan basıncı ile kendini gösteren sistemik bir hastalık olup kan basıncının 140/90 mmHg ve üzerine, kalıcı yükselmesi olarak tanımlanır. Hipertansiyon tedavisindeki temel hedefler, kalp damar morbidite ve ölüm oranını azaltmaktır. Kombinasyon tedavisi yaklaşımıyla tedavide enalapril-lerkanidipin, enalapril-hidroklorotiazit gibi farklı özellikteki ilaçların birarada kullanıldığı ilaç dozaj formları geliştirilmeye başlanmıştır. Bu bileşikler, farklı karakteristikleri nedeniyle farklı kromatografik davranışları olan bu nedenle ayırmada problem getiren bileşiklerdir. Bu çalışmada, enalapril-hidroklorotiazit ve enalapril-lerkanidipin ikili karışımlarının HPLC ile aynı anda analizleri için gerekli parametrelerin saptanması ve belirlenen optimum koşul kullanılarak aynı anda analizlerinin yapılabilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada HPLC metodu, enalapril ve hidroklorotiazitin ayrılması için merkezi kompozit tasarım tekniği uygulanarak optimize edilmiştir. Çalışılan bileşiklerin tahmini kapasite faktörü değerleri, Mini Tab 17 programı ile analiz edilmiştir. Enalapril ve lerkanidipinin ayrılmasında hareketli faz asetonitril derişimi ile mobil faz pH sının bileşiklerinkapasite faktörleri üzerine etkileri incelenerek optimize edilmiştir. Kantitatif tayinde iç standart yönetemi uygulanmış ve iç standart olarak ilk kombinasyon için sülfametoksipridazin, ikincisi için ise amlodipin seçilmiştir. Bileşiklerin ayrılmasında X Terra C18 ve SUPELCOSIL ABZ+ kolonları kullanılmıştır. Metot validasyonu, cevabın lineerliği, duyarlığı ve doğruluğu parametreleri üzerinden gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hypertension is a systematic disease that occurs with high arterial blood pressure and is defined as the rising of blood pressure above 140/90 mmHg and over. The main objective in hypertension treatment is to reduce heart-vessel morbidity and mortality rate. Drug dosage forms in which drugs with different properties such as enalapril-lercanidipine, enalapril- hydrochlorothiazide are used together have come to be developed by combination treatment approach. These compounds are the compounds that have different chromatographic behavior due to their different characteristics, thus bringing about problems in separating . In this study, we aimed to simultaneously determinethe required parameters for the analysis of the mixture of enalapril-lercanidipine and enalapril- hydrochlorothiazideby HPLC and do this analysis using the determined optimum conditions. In this study the HPLC method and central composite design were applied by using the relationship between capacity factors and mobile phase pH. By use of MINITAB 17 software, the predicted capacity factor values of studying compounds were analyzed. As internal standard for first combination sulphametoxypyridazyne for latter amlodipine were chosen. X-Terra C18 and SUPELCOSIL ABZ+ columns. Method validation was determined in terms of their linearity of response, reproducibility and accuracy.