Photosensitizers for photodynamic action and synthesis of modules for a molecular demultiplexer
Fotodinamik aksiyon için fotoduyarlaştırıcılar ve moleküler demultiplekser modüllerinin sentezi
- Tez No: 374356
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN UMUT AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kaliksarenler, Mantık kapıları, fotodinamik terapi, Demultiplekser, Calixarenes, Logic gates, photodynamic therapy, demultiplexer
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Fotodinamik terapi (PDT), ışığı hasta hücrelerin tedavisinde ayırt edici etken olarak kullanan bir tanı ve tedavi yöntemidir. Kötücül hücre ve dokuların tanı ve tedavi işlemleri süresince sağlıklı hücre ve dokulara zararsız olması sebebiyle son yıllarda en çok tercih edilen terapi yöntemi fotodinamik terapi olmuştur. Bodipy, üstün kimyasal ve fiziksel öellikleri sayesinde bu alandaki en gözde floroforlardan biridir. Mantık işlemlerinin temelinde yatan mantık kapıları, bilimin ilerleyebilmesi için modern teknolojide sıkça kullanılır. Bilimde ilerleyen gelişmeler moleküler mantık kapılarının ortaya çıkıp gelişmesine öncülük etmiştir. Moleküler mantık kapıları kalıtsal olan hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılabilir. Ayrıca, fotodinamik terapinin teoritiksel ve pratik kullanmında önemli bir etki alanına sahiplerdir. Tezimde, ilk bölümde fotodinamik terapi ajanslarını taşıyacak olan kaliks[4]aren-bodipy türevini ve sentezledik. Bu molekül, ampifilik özellik göstermekte ve tümörlü dokular için çalışmaktadır. Ikinci bölümde ise, bir moleküler mantık kapısı olan, teranostik cihaz vazifesi görerek glutatiyon ve asit girdileri ile singlet oksijen üretimini ya da ışımayı tercih eden DEMUX modüllerinin sentezi ile çalıştık. Bu projenin üstünlüğü ise, PDT için gerçekçi bir yol sağlamasıdır.
Özet (Çeviri)
Photodynamic therapy (PDT) is a new therapeutic methodology that uses light as a distinguishing tool for the treatment of diseased cells. In recent years PDT has become one of the most preferred therapies because it is innocent for the healthy cells and tissues while diagnosing and curing the malignant cells and tissues. Bodipy is one of the most favorite fluorophore in this field due to its excellent chemical and physical properties. Logic gates are widely used in modern technology as the fundamentals of logical operations for the development of science. The progressive advances leads to the emergence and growth of molecular logic gates. Molecular logic gates can be used for the diagnosis and therapies of disease which are originated from the heredity. In addition, they occupy an important place in the theoretical and practical use of photodynamic therapy. In the first part of my thesis, we designed and synthesized a calix[4]arene-Bodipy conjugate molecule as a carrier for the photodynamic therapy agents. It is an amphiphilic delivery molecule that is utilized for the curing of tumor tissues. In the second part, we synthesized modules for molecular logic gate function, DEMUX (demultiplexer), serving as a theranostic device which selects either singlet oxygen channel or energy transfer between the modules depending on the inputs. The superiority of the project is that it serves a realistic pathway for the PDT.