Meme kanseri moleküler genetik alt sınıflarının ≤35 ve >35 yaş kadınlarda karşılaştırılması
The comparison of molecular subtypes of breast cancer in women age ≤35 and >35
- Tez No: 374904
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAZİYE BURÇAK KARACA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, genç yaş, moleküler subtip, prognoz, Breast cancer, young age, molecular subtype, prognosis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş ve Amaç: Dünya çapında, meme kanseri kadınlarda kanserden ölümlerin önde gelen nedenidir. Meme kanseri riski yaşla birlikte artış göstermektedir. Literatür bilgilerine göre, ≤35 yaş olan hastalarda 5 yıllık hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım süreleri,>35 yaş olan hastalardan büyük oranda daha kısadır. Yeni moleküler patolojik sınıflamaya göre, triple negatif ve HER-2 (+) meme kanseri subgrupları, luminal olanlara göre daha kötü prognostik özelliklere sahip olduğu bilinen bir gerçektir. Bu rasyonelden yola çıkılarak, yaşın moleküler subgrupları belirlemede bir etkisi olup olmadığının, ≤35 yaş ve > 35 yaş olan hastalardaki farklı prognostik gidişin, farklı iki gruptaki moleküler subgrupların dağılım farkından kaynaklanıp kaynaklanmadığının gösterilmesi amaçlanmıştır. Metod Çalışmaya Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Medikal Onkoloji Bilim Dalı'na 2000-2011 yılları arasında meme kanseri tanısı ile başvuran ≤35 yaş olan toplam ikiyüz on altı (N=216), >35 yaş olan hastalar içinden randomizasyon yoluyla ikiyüzoniki (N=212) meme kanseri hastası alınmıştır. Çalışmaya alınan hastaların her birinin demografik, klinik, patolojik ve tedavi ile ilgili verileri takip dosyaları ve patoloji raporları incelenerek kayıt altına alındı. Moleküler subtiplemeyi belirlemek amaçlı, östrojen reseptörü (ER), progesteron reseptörü (PR), cerb-B2 ve Ki-67 proliferasyon indeksleri kullanıldı. Buna göre, Luminal A hastalık ER(+), PR(+),cerb-B2 (-),Ki -67≤ %15 olarak belirlendi. Luminal B için, ER ya da PR (+) liği yanı sıra cerb-B2 (-)/(+),Ki -67> %15 kabul edildi. Triple negatif hastalıkta, her üç reseptör negatif olarak, HER-2 pozitif hastalıkta ise sadece cerb-B2 (+) olarak kabul edilerek sınıflama yapıldı. Bulgular Moleküler subtipler açısından değerlendirme yapıldığında ; ≤35 yaş 216 hastadan moleküler subtipi belli olan 166 hastada ve > 35 yaş 212 hastanın da 154 tanesinde uygun moleküler değerlendirme yapılabilecek sonuçlara patolojik olarak ulaşılabildi. Buna göre, ≤35 yaş grubunda 87'si (%40.3) Luminal B, 32'si (%14.8) Triple negatif subtipler vakaların yarısından fazlasını oluşturmaktaydı. Geri kalan hastaların 29'u (%13.4) luminal A, 18'i (%8.3) HER-2 pozitif olarak saptandı. > 35 yaş hasta grubunda ise benzer şekilde ensık görülen grup (%28.3) Luminal B iken, bu grubu iyi prognostik özelliklere sahip olan Luminal A (%22.6) takip etmekteydi. Geri kalan vakaların ise, 28'i (%13.2) Triple negatif, 18'i (%8.5) HER2 + olarak saptandı. Bizim çalışmamızda, iki farklı yaş grubu arasında moleküler subtipler açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Ancak daha kötü prognostik özelliklere sahip olduğu bilinen triple negatif subtip ≤35 yaş grubunda rakamsal olarak daha fazla olarak belirlendi. Sonuç Meme kanserinin, genç kadınlarda daha kötü bir prognostik gidişata sahip olduğu bilinen bir gerçektir. Yeni moleküler sınıflama ile prognoz arasında sıkı bir ilişki olduğu da bilinmektedir. Ancak, bizim çalışmamızda, iki farklı yaş grubu arasında moleküler subtipler arası istatistiksel anlamlı bir fark saptanamıştır. Bu durum, çalışma popülasyonun küçüklüğü ile açıklanabileceği gibi, yaşın diğer klinikopatolojik verilerden bağımsız bir prognostik faktör olma özelliği taşıdığının da göstergesi olabilir. Konuyla ilgili, genotipik analiz bazlı daha geniş hasta serileriyle yapılmış çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Breast cancer is one of the major causes of death related to cancer in women around the world. Breast cancer risk increases with age. According to the literature, in patients who are ≤35 years old the survival rates in general or without the disease, are shorter compared to the same data in >35 years old patients. According to the new molecular pathological classification, it's known that triple negative and HER-2(+) breast cancer groups have worse prognostic properties compared to the luminal ones. In the light of this rationale, we aimed to determine whether age is effective in the determination of the molecular subgroups and whether the reason behind the different prognostic course between ≤35 years old and >35 years old patients is caused by the distribution difference of the molecular subgroups in two different groups. Method The study was made in Ege University Medical Oncology Department on 212 (N=212) breast cancer patients taken from 216 (N=216) patients who are ≤35 years old and diagnosed with breast cancer between 2000-2011 with the randomization method. All of the patients included in the study were examined in demographic, clinical, pathological and treatment-related data and their follow-up records and pathological reports were reviewed and recorded. In order to determine the molecular subtype, estrogen receptor (ER), progesteron receptor (PR), cerb-B2 and Ki-67 proliferation indexes were used. According to this data, Luminal A disease was determined as ER(+), PR (+), cerb-B2 (-), Ki-67≤%15. For Luminal B, ER or PR (+) and cerb-B2(-)/(+) was accepted with Ki-67>%15. In the triple negative disease, all three receptors were accepted as negative, in HER-2 positive disease, only cerb-B2 (+) was accepted and the classification was made accordingly. Results In the evalution for the molecular subtypes, it was determined that in 166 patients among ≤35 years old 216 patients and in 154 patients among ≤35 years old 212 patients, data suitable for molecular evaluation was obtained. According to this finding,%87 (%40.3) of the ≤35 group was Luminal B and %32 of them (%14.8) were subjects with Triple negative subtypes and these together formed more than half of the patients. In the remaining patients, %29 of them (13.4) were luminalA and %18 of them (%8.3) were determined as HER-2 positive. In the ≤35 years old patient group, similiarly the most frequent group was (%28.3) Luminal B and this group was followed by Luminal A (%22.6) with better prognostic properties. In the remaining subjects, %28 of them (%13.2) were Triple negative, %18 of them (%8.5) were determined as HER2+. In our study, a statistically significant difference was not found between two different age groups in the aspect of molecular subtypes. However, the triple negative subtype which is known to have worse prognostic properties in the ≤35 age group was determined as more numerically. Discussion Breast cancer is known to have a worse prognostic course in young women. The existence of a close relationship between the new molecular classification and the prognosis is also well-known. However, in our study, a statistically significant difference between two different age groups in the aspect of molecular subtypes was not found. This situation may be explained by the small sample size, but it may also shows us that the age may be an independant prognostic factor from other clinicopathological data. More studies based on genotypical analysis must be made on this subject.