Farklı braket türlerinde nikel ve krom salınımının in vivo incelenmesi
In vivo examination of nickel and chromium release from different types of brackets
- Tez No: 375068
- Danışmanlar: PROF. DR. LALE TANER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Nikel Salınımı, Krom Salınımı, Sabit Ortodontik Tedavi, Nickel Release, Chromium Release, Fixed Orthodontic Treatment
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada amaç, ortodontik tedavide kullanılan farklı braket çeşitlerinin serum, idrar ve tükürükteki nikel ve krom seviyelerine etkisini ortaya koymak, tedavi esnasında bu iyonların değişimini göstermek ve bunların ilişkilerini değerlendirmektir. Yaşları 12 ile 21 arasında değişen 51 bireyden tükürük, kan ve idrar örnekleri alınmıştır. Çalışmamızda 3 grup mevcuttur: Konvansiyonel metal braket grubu, Seramik braket grubu ve Self-ligating braket grubu. Beş aşamada bireylerden örnek alınmıştır. 1. ve 2. örnek TKontrol, 3. örnek T1, 4. örnek T2 ve 5. örnek T3 zamanı olarak değerlendirilmiştir. Tüm hastalara çekimsiz sabit ortodontik tedavi uygulanmak üzere planlamaları yapılmıştır. Her bireyde toplam 20 braket ve 4 adet molar tekli tüpkullanılmıştır. Kimyasal analizler Atomik Absorbsiyon Spektrometri aygıtı ile yapılmıştır. İstatistiksel değerlendirmede SPSS 20.0 paket programı kullanılmış olup, gruplar arası karşılaştırmada Kruskal-Wallis testi, grup içi karşılaştırmada Wilcoxon testi kullanılmıştır. Değişkenler arası ilişki Spearmen korelasyon testi ile değerlendirilmiştir. Metal braket ve self ligating braket grubunda, tükürük ve idrardaki nikel ve krom değerleri, sabit ortodontik braketlerin ağza yerleştirildikten sonraki 30 günlük süreçte(T1), Tkontrol dönemine göre artmaktadır.Konvansiyonel metal braket grubundaki iyon salınımı genel olarak estetik braket ve self-ligating braketlere göre daha fazla olmaktadır. Bu fark özellikle T1-T2 dönemlerinde tükürük ve idrarda, kromun, metal braket grubunda diğer gruplara göre artışıyla kendini göstermiştir.Tükürük ve idrar krom değerleri arasında pozitif yönlü orta düzeyde korelasyon bulunmuştur. Sabit ortodontik tedavide kullanılan materyallerden ölçülebilir düzeyde nikel ve krom salınımı olmaktadır. Ancak bu salınım, değerlendirilen zaman aralığında tükürük, kan ve idrar sıvılarında toksik düzeylere ulaşmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The objectives in this study are to examine different bracket types in terms of their impact on the nickel and chrome levels in saliva, blood and urine, and to track the changes of those ion releases at different times of treatment and assess their correlation. Saliva, blood and urine samples were taken from 51 individuals with ages ranging from 12 to 21. Three groups were constructed: conventional metal brackets, ceramic brackets and self-ligating brackets groups. Samples were taken from individuals at five different phases: Phase I and II were assessed as TControl, Phase III as T1, Phase IV as T2, and Phase V as T3. All patients fixed orthodontic treatments were planned as non-extraction treatment. In all fixed orthodontic treatments, 20 brackets and 4 molar single-tubes were used. Chemical analyses were done using the Atomic Absorption Spectrometer. SPSS 20.0 software was used for statistical analyses. For inter-group comparisons Kruskal-Wallis Test and for intra-group Wilcoxon Test were used. Correlation between variables were measured using Spearmen Correlation Test Nickel and chrome levels in saliva and urine rised in the metal and self-ligating groups, in the first 30 days of treatment (T1) compared to the TControl period. Ions release from conventional brackets group were more than that of the esthetic and self-ligating brackets groups in most of the cases. This finding was particularly apparent in chrome level rise in T1-T2 period for metal brackets groups. Mid-level positive correlation between saliva and urine chrome levels was found. Notable amount of nickel and chrome release from fixed orthodontic appliances can be observed. However, released amounts of nickel and chrome do not reach toxic levels in saliva, blood or urine.