Mesane kanserlerinde prognostik faktörler
Prognostic factors in bladder cancers
  1. Tez No: 375117
  2. Yazar: MÜNİR ALİ BİLGEHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS SAİM CAVİT CAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Mesane kanseri, prognostik faktör, genel ve hastalıksız sağkalım, Bladder cancer, prognostic factors, overall and cancer free survival
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bilgehan, M.A. Mesane Kanserlerinde Prognostik Faktörler. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir 2014. Bu çalışmada mesane kanserlerinde etkili olabileceği düşünülen prognostik faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Haziran 1995 ve Haziran 2013 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'nda primer mesane tümörü ön tanısı ile tek cerrah tarafından transüretral mesane rezeksiyonu (TUR-M) yapılan ve patoloji sonucu mesane kanseri rapor edilen en az 1 yıllık takibi olan 499 hastanın klinik ve demografik verileri incelendi. Hastalara ait klinik, radyolojik ve patolojik parametreler aynı cerrahın kayıtlarından temin edildi. Hastaların 450'si erkek (%90,2), 49'u kadındı (%9,8). Erkek/kadın oranı 9.1, yaş ortalaması 60,6 (21–85) idi. Ortanca takip süresi 62,2 ay (12–232) olup izlem sonunda 92 hastanın (%18,4) tümör nedeniyle kaybedildiği görüldü. Hastaların patolojileri ile değerlendirildiğinde, 198 hastanın Ta evresinde (%39,6), 196 hastanın T1 evresinde (%39,2), 105 hastanın ise T2 evresinde (%21,2) olduğu saptandı. Ta tümörlerde genel sağkalıma derecenin etkili olduğu, tümör boyutu, tümör sayısı, ilk 3. ayda yapılan sistoskopi ve CIS'ın Ta tümörlerde nüksüz sağkalıma etki eden bağımsız prognostik faktörler olduğu, Grade, tümör boyutu, tümör sayısı, CIS'ın da Ta tümörlerde progresyonsuz sağkalıma etki eden bağımsız prognostik faktörler olduğu bulunmuştur. T1 tümörlerde grade, ReTUR sonucu, CIS ve LVİ'nun genel sağkalıma etkili prognostik faktörler olduğu, ReTUR sonucu, ilk 3 ayda yapılan sistoskopide tümör olup olmaması, tümör boyutu, tümör sayısı ve LVİ'nun nüksüz sağkalımda bağımsız prognostik faktörler olduğu, grade, CIS, LVİ ve ReTUR sonucunun da T1 tümörlerde bağımsız prognostik faktörler olduğu bulunmuştur. Kasa invasif mesane kanserlerinde ise radikal sistektomi yapılan hastalarda, lenf nodu tutulumu ve hastalığın evresinin genel ve hastalıksız sağkalımda bağımsız prognostik faktörler olarak bulunmuştur. Tümör davranışını daha iyi öngören histolojik tiplerin tanımlanması, etkin ve pratik moleküler belirteçlerin bulunması ile hastalığın öngörüsünün arttırılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Bilgehan, M.A. Prognostic factors in bladder cancers. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Urology, Eskişehir 2014. In this study we aimed to evaluate of the prognostic factors in bladder cancers. Between June 1995 and June 2013 499 patients diagnosed with primary bladder cancer operated by same surgeon and they followed up at least 1 year. Radiologic and pathological findings are taken from same surgeons data. Male 450 (%90,2), female 49 (%9,8), average of male/female 9.1, average of age 60,6 (21–85). Intermediate follow up time 62,2 mounth (12–232). 92 patients (%18,4) ex because of cancer. Pathology of patients are, 198 Ta stage (%39,6), 196 T1 stage (%39,2), 105 T2 stage (%21,2). Ta tumors overall survival is effected by grade, tumor size, number of tumors, first 3. mounths cystoscopy and karsinoma in-situ (CIS) are parameters of independant prognostic factors of the recurrence free survival. Grade, tumor size, number of the tumor, CIS are parameters of independant prognostic factors of the progression free survival. T1 tumors overall survival is effected by grade, ReTUR, CIS and LVI. ReTUR, 3. mounths cystoscopy tumor size, number of tumors and LVI are parameters of independant prognostic factors of the recurrence free survival. Grade, CIS, LVI and ReTUR are parameters of independant prognostic factors of the progression free survival. Radical cystectomy with muscle invasive bladder cancer overall and cancer free survial is affected by stage and lymphatic metastasis. Defining subtypes of cancer histology and molecular reagents will anticipate to find out the attitude of bladder cancer.