Pınar Kür'ün öyküleri üzerine bir inceleme
A revi̇ew on the stori̇es of Pınar Kür
  1. Tez No: 375276
  2. Yazar: DEMET ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU ÖZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hikâye, Türk Edebiyatı, Pınar Kür, Aşk, Kadın, Mutsuzluk, Story, Turkish Literature, Pınar Kür, Love, Women, Unhappiness
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Öykü türü edebi türler içerisinde en eski ve yaygın olanlarındandır. Öykü de diğer türler gibi Tanzimat'tan günümüze kadar çeşitli değişimler geçirmiştir. Cumhuriyet dönemiyle birlikte hızlanan bu değişimde Pınar Kür 1970'ten sonra yer almaya başlamıştır. Pınar Kür roman, öykü ve tiyatro yazıları ile Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan kadın yazarlardandır. Romanlarında daha çok toplumsal ve siyasal konulara yer veren Pınar Kür, öykülerinde aşk, ölüm ve insan gibi evrensel temalara yer vermiştir. Geleneksel ve modern anlatım biçimleri ile yazdığı öykülerinde kişilerin iç dünyalarını yansıtmaya çalışmıştır. Bu açıdan, daha çok romanları ile tanınan Pınar Kür, öykülerinde farklı çevrelerin kapılarını açmaktadır. Bireyi ve bireyin sorunlarını işlediği öykülerinde dikkat çekici olan aşk ve kadındır. Aşk ve kadının ön plana çıktığı bu öykülerde genel ruh hali ise mutsuzluk, karamsarlıktır. Bizim bu çalışmadaki amacımız yazarın öykülerine dikkat çekerek onun öykücülüteki başarısını ortaya koymaktır. Araştırmamız öyküyü oluşturan unsurların (kişi, zaman, mekan, anlatıcı ve üslup gibi) yazarın öykülerinde tek tek incelenmesi yöntemiyle oluşturulmuştur. Dönemin öykücülüğünün doğru anlaşılması ve yazarın edebi yaşamının bütün olarak değerlendirilmesi adına bu çalışmanın aydınlatıcı bir rol üstleneceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Story is oldest and most common kind of the literary genre. Story existed kind variation like other literary genres from Tanzimat to nowadays. Pınar Kür appeared after 1970 in this variation which is accelerating with Republic Period. Pınar Kür have got important position of women writer in Turkish lecture with story and theater. Pınar Kür is refer more sociable and political subject in novel but she is refer universal subject like love, death and human in stories. She is work to project humans of inner world with traditional and modern wording of stories. From this point, Pınar Kür is acknowledged of novels, she is open the doors of different environments in strories. Love and women are remerkable in the strories which is refer of person and person's problems. İn this stories, general mood is unhappiness and pessimism which love and women are in the foreground. We are purposing exhibit the writers of success in storytelling with arrestingly on writer's stories in this study. The study is formed with one by one survey method, which is created by stories's element (like person, time, place, teller and manner ), on writer's stories. We are thinking this study is role of enlightening for true seeing of telling the period and for complete assessmenting about writer's literary life.