Yerel halkın İzmir Enternasyonal Fuarı'nın etkilerine yönelik algıları
Residents' perceptions of Izmir Internatinaol Fair's impacts
  1. Tez No: 375297
  2. Yazar: ÖMER İLKE ERDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEDET YOLAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etkinlik, etkinlik turizmi, etkinlik turizmi etkileri, yerel halkın algısı, Events, event tourism, impacts of event tourism, perceptions of local residents
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Etkinlikler, bölgesel, ulusal ve uluslararası alanda turizm rekabeti içinde bulunan destinasyonlar için önemli bir çekicilik unsurudur. İstihdam yaratması, yerel ekonomiyi canlandırması, turizm sezonunu uzatması gibi faydalar, etkinlik turizmini gelişen ve gelecek vaat eden bir niş pazar haline getirmiştir. Bununla beraber, yapılan çalışmalar etkinlik turizminin yerel halk üzerinde olumlu/olumsuz etkileri olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, etkinlik turizmini başarılı ve sürdürülebilir bir şekilde yönetebilmek için yerel halkın etkinliğin etkilerine yönelik algılarının incelenmesi önem arz etmektedir. Bu olgudan hareketle bu çalışmada, İzmir Enternasyonal Fuarı'nı ziyaret eden yerel halkın fuarın etkilerine yönelik algılarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmada veri toplanması amacıyla İzmir Enternasyonal Fuarı'nı ziyaret eden yerel halktan 422 ziyaretçiye anket uygulaması yapılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre yerel halktan ziyaretçilerin fuarın etkilerine ilişkin olumlu ve olumsuz algılara sahip olduğu belirlenmiştir. Etkinlik turizmi kapsamında yapılan çoğu çalışmanın aksine fuarın suç oranını ve uyuşturucu/alkol vb. kullanımını arttırmadığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca katılımcıların fuarın etkilerine ilişkin algılarının katılımcıların demografik özelliklerine göre farklılık gösterdiği saptanmıştır. Çalışmanın son bölümünde araştırmanın bulguları tartışılmış, organizatörler ve araştırmacılar için çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Events are important attractiveness' for the destinations competing in both local and international markets. As such, events have become important niche due to their impacts such as creating employment, rejuvenating local economy and extending the tourism season in destinations. However, studies reveal that event tourism has both positive and negative impacts on the host community. This leads us to the fact that further studies are needed to examine the perceptions of the local community towards events and event tourism in order to sustain successful events. The objective of this study is to examine the perceptions of the local community towards the Izmir International Fair. The study employed a survey instrument on 422 fair visitors from local community at the Izmir International Fair in 2013. The results suggest that the local residents had positive and negative perception towards the impacts of the fair. Unlike a lot of works about impacts of event tourism, this study show that fair does not increase crime rate and use of alcohol/drug. Further it was also found that the perceptions of the local residents towards the impacts of the fair varied significantly according to their demographics. In the last section of the study, the findings were discussed and the implications and conclusions were drawn for the fair organizers and the academia.