Polis memurlarının evlilik doyumları, ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmaları ve cinsiyet rollerinin incelenmesi
Investigation of marital satisfaction, interpersonal cognitive distortions and gender roles of police officers
  1. Tez No: 375302
  2. Yazar: ÇİĞDEM ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA CEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel çarpıtma, cinsiyet rolü, evlilik doyumu, polis memuru, Gender role, cognitive distortion, marital satisfaction, police officer
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırma, polis memurlarının evlilik doyumları, ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmaları ve cinsiyet rol düzeylerini ortaya koymayı ve evlilik doyumlarının ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmalar, cinsiyet rol düzeyleri, bazı demografik ve mesleki değişkenler ile ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın verilerini toplamak için Evlilik Yaşam Ölçeği, İlişkilerle İlgili Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği, Bem Cinsiyet Rolleri Envanteri ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Eskişehir Emniyet Müdürlüğü' nün çeşitli birimlerinde görev yapan 687 erkek polis memurundan elde edilen verilerin analizi betimsel istatistikler, tek yönlü varyans analizi ve hiyerarşik regresyon analizi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, erkek polis memurlarının yüksek düzeyde evlilik doyumuna, orta düzeyde yakınlıktan kaçınma, gerçekçi olmayan ilişki beklentisi ve zihin okuma bilişsel çarpıtmalarına ve yüksek düzeyde kadınsılık ve erkeksilik rol düzeylerine sahip oldukları bulunmuştur. Araştırmanın regresyon analizi sonuçları erkeksilik ve kadınsılık cinsiyet rol düzeylerinin, yakınlıktan kaçınmaya yönelik bilişsel çarpıtma düzeylerinin ve branşlı bir birimde çalışıp çalışmama durumunun evlilik doyumunun önemli yordayıcıları olduğunu ve bu değişkenlerin birlikte toplam varyansın %15 ' ini açıkladığı ortaya koymuştur. Buna göre erkeksilik ve kadınsılık arttıkça evlilik doyumu artmaktadır. Yakınlıktan kaçınmaya yönelik bilişsel çarpıtma arttıkça evlilik doyumu azalmaktadır. Branşlı bir birimde çalışıp çalışmama durumu açısından ise branşlı bir birimde çalışan erkek polis memurlarının evlilik doyumu düzeyleri branşsız birimlerde çalışanlardan daha yüksektir. Yaş, evlilik süresi, çalışma süresi, eşin çalışıp çalışmama durumu, çocuk sahibi olup olmama durumu, gerçekçi olmayan ilişki beklentileri ve zihin okumanın ise evlilik doyumunun önemli bir yordayıcısı olmadığı belirlenmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, erkek polis memurlarının evlilik doyumu düzeyleri cinsiyet rol gruplarına göre anlamlı farklılık göstermektedir. Buna göre belirsiz cinsiyet rolüne sahip olan erkek polis memurları kadınsı, erkeksi ve androjen cinsiyet rolüne sahip olan erkek polis memurlarından daha düşük düzeyde evlilik doyumu düzeyine sahiptir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine marital satisfaction, interpersonal cognitive distortions and gender role levels of male police officers and to investigate the relationship between interpersonal cognitive distortions, gender role levels, some demographic and occupational properties and marital satisfaction. Marital Life Scale, Interpersonal Cognitive Distortions Scale, Bem Sex Role Inventory and Personel Information Form were used to obtain the data of the study. Descriptive statistics, one way analyses of variance and hierarchical regression analyses were used to analyse the data collected from 687 male police officers working in several departments of Eskişehir Police Department. The research findings reveal that the male police officers have high levels of marital satisfaction, average levels of interpersonal rejection, unrealistic relationship expectations and mind reading and high levels of femininity and masculinity. The results of regression analysis have revealed that masculinity, femininity, interpersonal rejection and working in a department with/without branch are important predictors of marital satisfaction and all these variables explain %15 of the total variance. According to this result marital satisfaction increases according to masculinity and femininity. As interpersonal rejection increases, marital satisfaction decreases and according to branch, male police officers those are working in a department with branch have higher marital satisfaction levels. Age, marriage length, seniority, spouses working status, whether or not to have children, unrealistic relationship expectations and mind reading are not important predictors of marital satisfaction. According to findings of the research, marital satisfaction levels have significant differences according to the gender roles. According to this finding male police officers who have ambiguous gender role have lower marital satisfaction levels than male police officers who have feminine, masculine and androgen gender roles.