Örgütsel bağlılığın iş tatminine etkisinde kişi-örgüt uyumunun aracılık rolü: Havacılık sektöründe bir araştırma
The mediating role of the person-organization fit on the effect of job satisfaction in organizational commitment: A research on aviation sector
- Tez No: 375447
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN AKKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, İş tatmini, Kişi-Örgüt Uyumu, Organizational Commitment, Job Satisfaction, Person-Organization Fit
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Örgütlerin temel amacını oluşturan insan faktörü, iş tatmini ve örgütsel bağlılığa olan ilgiyi de arttırmıştır. Günümüzde iş tatmini ve örgütsel bağlılık unsurlarının örgütler açısından öneminin daha iyi anlaşılmasıyla, yapılan birçok bilimsel çalışmada bu iki unsur üzerinde daha çok durulmaktadır. Bu çalışmada, Türk Havacılık Sektörü çalışanlarının kuruma olan bağlılıklarının iş tatmini ve örgüt uyumuna etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda, Allen ve Meyer tarafından geliştirilen“duygusal bağlılık”,“devam bağlılığı”ve“normatif bağlılık”boyutlarının yer aldığı“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”, Chen ve arkadaşlarının geliştirdiği beş boyutlu“İş Tatmini Ölçeği”, Netemayer ve arkadaşlarının geliştirdiği dört boyutlu“Kişi-Örgüt Uyumu Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Kamu ve Özel Havacılık çalışanlarının arasından basit tesadüfî yöntem ile seçilen 160 katılımcı oluşturmuştur. Veriler yüz yüze anket yöntemiyle elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde Sosyal Bilimler için istatistik Paketi kullanılmıştır. (AMOS ve SPSS). Bu çerçevede, değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde korelasyon analizi, t-testi, varyans analizi ve Scheffe testi istatistiksel yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; örgütsel bağlılık ve boyutlarının bağımlı değişken olan iş tatmini ve kişi-örgüt uyumu ile pozitif yönde anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The human factor which is the main purpose of the organizations has increased the interest in job satisfaction and organizational commitment as well. Nowadays, with a better understanding of the importance of job satisfaction and organizational commitment in terms of the elements of organizations, many scientific studies have been done by mostly focusing on these two factors. This study were examined relations between organizational commitment, job satisfaction and organizational compliance of the aviation sector The first scale based on Allen and Meyer, (1990) with three items,“Scale of Three Component Model of Organizational Commitment”, which consists of“affective commitment”,“continuance commitment”, and“normative commitment”, The second scale deals with the measurement of“Job satisfaction”with a five items based, Chen et al. (2009) the third scale is deal compliance between employee and organization with a four items based on Netemayer at all (1997)“Person-organization fit scale”have been used in this research. The data was collected from 160 participants through face to face interviews simple random sampling method by using a structured questionnaire Statistical Package for Social Sciences, a software package, has been used to analyze the data collected in this research (AMOS, SPSS). In determining the relationships between variables, the statistical methods of correlation analysis, t-test, variance analysis, and Scheffe test have been used. The result of this empirical research study indicate that organizational commitment and its dimensions are significantly related to the dependent variables, job satisfaction and person-organization fit in a positive way.