Duygusal emeğin tükenmişlik ve iş tatminine etkisi: Sağlık sektöründe bir uygulama
The effect of emotional labor on burnout and job sati̇sfaction: An application i̇n the health sector
  1. Tez No: 375448
  2. Yazar: SELÇUK SERİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. BAŞARAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Emotional Labor, Burnout, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma, duygusal emeğin tükenmişlik ve iş tatminine etkisinin olup olmadığını bütüncül bir yaklaşımla ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu maksatla, 2014 yılında Ankara ilinde kamu kurumu hastanelerinde görev yapan 445 sağlık çalışanından anket yoluyla elde edilen veriler kullanılmıştır. Veriler, SPSS (18.0) paket programı kullanılarak korelasyon, t-testi, tek yönlü varyans analizi ve regresyon analizleri ile incelenmiştir. Elde edilen bulgulara bakıldığında, bireylerin demografik özelliklerinden bazılarının, araştırmada incelenen değişkenler üzerinde anlamlı farklılık yarattığı, duygusal emeğin tükenmişlik üzerinde etkisinin olduğu, ayrıca tükenmişliğin de iş tatmini üzerinde etkisinin olduğu ancak buna karşılık duygusal emeğin iş tatmini üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Araştırmada duygusal emeğin alt boyutlarının tükenmişlik üzerinde ki etkisi analiz edilmiş ve yüzeysel rol yapmanın pozitif, derinden rol yapma ve samimi davranış göstermenin ise negatif yönlü olarak tükenmişliği etkilediği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Duygusal Emek, Tükenmişlik, İş Tatmini
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of emotional labor on burnout and occupational satisfaction in a complete manner. For this aim, we have collected data from surveys performed to health promoters working in Ankara state hospitals in 2014. The data have been analysed by using SPSS (18.0) program, t-test, one-way analysis of variance and regression analysis. According to findings, some demographic properties of individuals have significant difference on the variables analysed in this study. And the study has demonstrated that emotional labor has an significant effect on burnout and the burnout also has an significant effect on occupational satisfaction but emotional labor has no significant effect on occupational satisfaction. The effects of sublevels of emotinal labor on burnout has alson been analysed in this study and the study has demonstrated that the burnout was effected positively in superficial acting and waas effected negatively in deeeply acting and friendly behavior.