Belgelere göre Türk-Ermeni ilişkilerinde katliam ve soykırım iddiaları
According to the documentations the holocaust and genocide claims in the Turkish-Armenian relations
  1. Tez No: 375482
  2. Yazar: ÖMER LÜTFİ TAŞCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMALETTİN TAŞKIRAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk-Ermeni İlişkileri, Ermeni tehciri, Soykırım, Ermeni Diasporası, Batı Ermenistan, Turkish-Armenian Relations, Armenian Deportations, Genocide, Armenian Diaspora, Western Armenia
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 392
Özet
Bu tezin amacı; Ermeni meselesinin ve Türk-Ermeni ilişkilerinde zorunlu göçe neden olan olayların katliam ve soykırım iddiaları kapsamında incelenerek yaşanan gerçeklerin belgeler ışığında ortaya çıkarılmasıdır. Bu kapsamda sadece Osmanlı ve Türk kaynakları değil, ABD, İngiliz, Fransız, Rus ve Ermeni kaynakları da incelenmek suretiyle diğer görüşlerin de gerçekliği araştırılmış ve meydana gelen olayların gerçek nedenleri ve sonuçları ile günümüze olan yansımaları aydınlatılmaya çalışılmıştır. Tez sonucunda Ermenilerin Türk hakimiyetinde kaldıkları süreçte tarihlerinin en rahat ve özgür dönemini yaşadıkları, ancak Osmanlı İmparatorluğunu parçalamak amacında olan Avrupa devletlerinin bağımsızlık vaadiyle kışkırtmaları sonucu kendi devletlerine karşı isyan ederek düşman tarafına geçtikleri ve bunun bedelini zorunlu göçe maruz kalarak ödedikleri, günümüzde ise Doğu Anadolu topraklarını Ermenistan toprağı olarak gördükleri ve bu topraklara dönme hedefinden hiçbir zaman vaz geçmedikleri ve bu hedefe ulaşabilmek için bölücü Kürtlerle işbirliği yaptıkları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the Armenian history including the Turkish-Armenian relations and the Armenian relocation were investigated in terms of the international law and of the human rights. Besides, legal and international relations aspects of the Armenian issue were presented and discussed as the main aspects. In this context, not only the Ottoman and Turkish sources, but also the U.S., British, French, Russian and Armenian sources were explored so that the real causes and the consequences of the historical events could be illuminated. The problems that exist in the Turkish-Armenian relations comprising the Armenians' so-called genocide claims and their demands on the Turkish land were also presented and criticized. The documents in the official sources evidenced that Armenians had experienced freedom and prosperity under the Ottoman governance. But the European states, which are intended to dismember the Ottoman Empire, provoked the Armenians with the promise of independence. As a result, Otoman Armenians took part in the enemy side and caried out massacre against the Turks. In this thesis it is also proved that Armenians will never give up to return to Turkish soil.