İşletmelerin stratejik yöneliminin stratejik işbirliği sürecindeki rolü üzerine bir araştırma: Simit Sarayı A. Ş. ve Rella Gıda A. Ş. örneği
A research on the role of strategic tendencies over the strategic ccoperation of enterprises: Two cases of Si̇mi̇t Sarayı Inc. and Rella Gıda Inc.
  1. Tez No: 375505
  2. Yazar: ŞEYDA MAMALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENVER AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Strateji, Stratejik Yönelim, Stratejik Yönetim, Stratejik İşbirlikleri, Strategy, Strategic Tendency, Strategic Management, Strategic Cooperation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın temel amacı işletmelerde stratejik yönelimin stratejik işbirlikleri sürecindeki rolünü ortaya koymaktır. Dört ana bölümden oluşan çalışmanın ilk üç bölümü teorik kısımdan oluşmaktadır. Birinci bölümünde stratejik yönetim ve stratejik yönelim kavramları, ikinci bölümde rekabet ve büyüme stratejileri, üçüncü bölümde stratejik işbirliği ve türlerinin açıklanmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise, stratejik yönelimin stratejik işbirliği sürecindeki etkisini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilen araştırmaya yer verilmiştir. Bu bağlamda; İstanbul'da faaliyet gösteren Rella Gıda A.Ş. ve Simit Sarayı A.Ş. işletmelerinin 61 kişiden oluşan orta ve üst düzey çalışanlarının görüşleri incelenmiştir. Anket yöntemi ile elde edilen veriler, SPSS For Windows 17,0 programı kullanılarak, değişkenlerin özelliğine uygun istatistiksel analizler aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırma sonucuna göre, işletmelerin stratejik yönelimleri doğrultusunda stratejik işbirliklerinde pazar paylarına, işletme imajlarına, tüketici taleplerine teknolojik gelişmeler ve rekabet koşullarından daha fazla önem verdiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research mainly aims to reveal the role of strategic tendency over the process of strategic cooperation. First three parts of this study, which is composed of four parts deals with theoretical issues. First part explains the concepts of strategic management and strategic tendency, second part deals with the competition and growth strategies, and the third part focuses on the definition and types of strategic cooperation. The fourth part states the finding of our research, which has been conducted to reveal the effect of strategic tendencies over strategic cooperation. Within this context, a survey has been conducted over 61 medium and high-level employees working in two enterprises, namely Rella Gıda Inc. and Simit Sarayı Inc. Data obtained has been analyzed by using the SPSS For Windows 17,0 statistics program and statistical analyses that are appropriate for the characteristics of the variables. Research findings indicate that in line with their strategic tendencies, enterprises place special emphasis over public image of enterprises and consumer demands more than technological developments and competition conditions during strategic cooperation.