Sınıf öğretmeni adaylarının matematik öğretimine ilişkin teknolojik pedagojik alan bilgileri ile teknopedagojik eğitim yeterlikleri arasındaki ilişki
The relationship between technological pedagogical content knowledge and technopedagogical education competency of elementary pre-service teachers about mathematics teaching
- Tez No: 375590
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜNEY HACIÖMEROĞLU TABUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknolojik pedagojik alan bilgisi, teknopedagojik eğitim yeterliği, sınıf öğretmeni adayı, matematik öğretimi, Technological Pedagogical Content Knowledge, technopedagogical knowledge competencies, elementary pre-service teacher, mathematics teaching
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın genel amacı sınıf öğretmeni adaylarının matematik öğretimine ilişkin Teknolojik Pedagojik Alan Bilgileri ile Teknopedagojik Eğitim Yeterliklerinin incelenmesi ve aralarındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Araştırma genel tarama modelinde bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini Güney Marmara Bölgesi'ndeki üniversitelerin 3 ve 4. sınıflarında okuyan sınıf öğretmeni adayları, örneklemini ise 2013 - 2014 akademik yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği ve Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalında 3 ve 4. sınıfta öğrenim gören sınıf öğretmeni adayları oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak 47 maddeden oluşan Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi Ölçeği ve 33 maddeden oluşan Teknopedagojik Eğitim Yeterlik Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, öğretmen adayları ders saati dışında bir sınıfta toplanarak, öğretmen adayları arasında olabilecek karşılıklı etkileşimi önleyecek şekilde toplanmıştır. Araştırma toplam 485 öğretmen adayı üzerinde yürütülmüştür. Verilerin analizi için Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 22 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde Mann Whitney-U Testi, Kruskal Wallis-H Testi, Spearman'ın sıralama korelasyon katsayısı tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi Ölçeğinin alt boyutları incelendiğinde cinsiyet, lise türü, sınıf düzeyi, öğretim türü ve not ortalaması değişkenlerine göre anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. Mezun olunan lise türüne göre herhangi bir anlamlı fark bulunmamıştır. Teknopedagojik Eğitim Yeterlik Ölçeğinin alt boyutları incelendiğinde ise sadece cinsiyet değişkenine göre uzmanlaşma alt boyutunda anlamlı farklılık gözlenmiştir. Mezun olunan lise türü, sınıf düzeyi, öğretim türü ve not ortalamasına göre anlamlı fark bulunmamıştır. Teknolojik pedagojik alan bilgisi ile teknopedagojik eğitim yeterliği ölçeğinin alt boyutları arasındaki ilişkiyi gösteren korelasyon değerleri incelendiğinde ise ağırlıklı olarak orta düzeyde ve pozitif yönlü anlamlı ilişkilere rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to measure the elementary pre-service teachers' technological pedagogical content knowledge and technopedagogical education competencies about mathematics teaching and to investigate whether there is any relationship between these two variables. The research was based on the survey model. Data were collected from two universities in South Marmara Region. The universe of study consists of students in 3rd and 4th years of the elementary education program at the academic year 2013 – 2014, Faculty of Education, Canakkale Onsekiz Mart University and Balikesir University. Data were gathered using Technological Pedagogical Content Knowledge Inventory which consists of 47 items, Technopedagogical Education Competency which consists of 33 items and demographical characteristics. The data were collected from pre-service teachers in a classroom out of course hours. Measures were taken to prevent interaction between teacher candidates. Research was conducted on a total of 485 teacher candidates. The data obtained from these scales and participants' information were analyzed using SPSS 22.0 program package. While analyzing the obtained data from the participants Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis-H Test, Spearman correlation coefficient, percentage and frequency statistical techniques were applied. According to the results obtained from the study, a statistically significant difference was found between at TPACK levels regarding to gender, class level, type of education and grade point average. When analyzed the technopedagogical knowledge competencies only significant difference was observed in the sub-dimensions of specialization according to gender. Graduated high school type, grade level, according to the type of education and grade point averages were not significantly different. The relationship between the sub-dimensions of technological pedagogical content knowledge and technopedagogical knowledge competencies correlation values was examined mainly to moderately positive significant relationship was found.