İlköğretim matematik öğretmeni adaylarının teknolojik pedagojik alan bilgileri (TPAB) ile kesirlerde çarpma bölme konusundaki matematiksel modelleme yeterlikleri arasındaki ilişki
The relationship between technological pedagogical content knowledge (TPACK) and mathematical modeling competencies on multiplication and division in fractions of pre-service primary mathematics teacher
- Tez No: 753155
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi, Kesirler, Kesir Modelleme, İlköğretim Matematik Eğitimi, Technological Pedagogical Content Knowledge, Fractions, Fraction Modeling, Primary Mathematics Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, ilköğretim matematik öğretmeni adaylarının teknolojik pedagojik alan bilgileri (TPAB) ile kesirlerde çarpma bölme konusundaki matematiksel modelleme yeterlikleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Buna ek olarak, ilköğretim matematik öğretmeni adaylarının TPAB, TPAB alt alanlarının düzeyleri ve kesirlerde çarpma bölme modelleme yeterlilikleri cinsiyet, bilgisayar kullanma düzeyi, bilgisayar kullanma sıklığı gibi özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Akdeniz Bölgesinde eğitim gören 204 ilköğretim matematik öğretmenliği dördüncü sınıf öğretmen adayı oluşturmuştur. Çalışmanın deseni ilişkisel tarama modeli olarak tasarlanmıştır. Çalışma 2021-222 eğitim öğretim yılında uygulanmıştır. Araştırmada katılımcıların kesirlerde çarpma bölme modelleme yeterliklerini ölçmek amacıyla Kesirlerde Çarpma Bölme Modelleme Anketi geliştirilmiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının TPAB düzeylerini belirlemek için Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi Ölçeği, TPAB düzeylerine ilişkin bazı betimleyici bilgileri belirleyebilmek amacıyla Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson Korelasyon Testi, Spearman's Rho korelasyon testi, Kruskal Wallis H testi, tek yönlü varyans analizi, Mann Whitney U ve bağımsız değişkenler t testi kullanılmıştır. Bütün analizlerde .05 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir. Bulgular incelendiğinde, ilköğretim matematik öğretmenliği adaylarının teknolojik pedagojik alan bilgi, matematik öğretimi bilgisi, teknoloji bilgisi ve matematik bilgisi değişkenlerinin kesirlerde çarpma bölme modelleme yeterlikleri arasında düşük düzeyde anlamlı pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. İlköğretim matematik öğretmenliği adaylarının TPAB seviyelerinin cinsiyete ve bilgisayar kullanım sürelerine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmezken, ortalama bilgisayar kullanım düzeylerine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların kesirlerde çarpma yeterliklerinin cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between pre-service primary mathematics teachers technological pedagogical content knowledge (TPACK) and mathematical modeling competencies on multiplication and division in fractions. FURTHERMORE, it was investigated whether the pre-service primary mathematics teachers' levels of TPACK, TPACK components and their ability to model multiplication and division in fractions differ according to characteristics such as gender, level of computer use, frequency of computer use. The sample of the study consisted of 204 fourth year university students from the Department of Primary Mathematics Teaching, who are studying in the Mediterranean Region. The pattern of the study was designed as a relational screening model. The study was implemented in the 2021-2022 academic year. In the study, The Multiplication and Division in Fractions Modeling Scale was developed to measure the multiplication and division modeling competencies of the participants in fractions. In addition, the Technological Pedagogical Content Knowledge Scale was used to determine the TPACK levels of the teacher candidates, and the Personal Information Form was also used to determine some descriptive information about the TPACK levels. Pearson Correlation Test, Spearman's Rho Correlation Test, Kruskal Wallis H Test, Analysis of Variance Test, Mann Whitney U, and the Independent Variables T Test were used in the analysis of the data. A significance level of .05 was accepted in all analyses. When the results were examined, a low-level significant correlation was found among the primary mathematics teacher candidates' TPACK, mathematics teaching knowledge, technology knowledge and mathematics knowledge variables and their multiplication and division modeling competencies in fractions. While it was not observed that the TPACK levels of primary mathematics teacher candidates showed a significant difference according to gender and computer usage time, it was concluded that there was a significant difference according to their average computer usage level. It was observed that the participants' ability to multiply and divide fractions showed a significant difference according to the gender variable.