Tüketici satın alma davranışı kapsamında hedonik (Hazcı) tüketimin plansız alışveriş üzerine etkilerinin incelenmesi
Examination about the effects of hedonic consumption on impulse shopping within the scope of consumer' buying bahavior
  1. Tez No: 375643
  2. Yazar: SEVAL MUCUK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici Davranışları, Plansız Alışveriş, Hedonik Tüketim, Consumer Behaviour, Impulse Buying, Hedonic Consumption
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Son yıllarda değişen teknoloji ve küreselleşmenin etkisiyle tüketim ve tüketici davranışı kavramları yeni anlamlar kazanmıştır. Dolayısıyla yoğun küresel rekabet ortamında işletmelerin ayakta kalabilmesi için tüketicilerin tercihlerinin doğru analiz edilmesi, tüketici ihtiyaç ve isteklerinin doğru ürün ve hizmetlerle karşılanmasını kaçınılmaz hale getirmiştir. Gelirin artması, boş zamanların fazlalaşması, teknolojinin gelişmesi, internet üzerinden alışveriş yapılabilmesi gibi birçok etkene bağlı olarak tüketicilerin satın alma şekilleri de değişmiştir. Birçok tüketicinin zaman baskısı ve tüketim mekânında ki durumsal faktörler nedeniyle plansız alışveriş yaptığı görülmektedir. Tüketicilerin satın alma davranışlarında önemli bir faktör olan alışveriş yapmadan duyulan haz duygusu da plansız alışveriş yapma konusunda göz ardı edilemeyecek bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüksek lisans tezinde plansız alışveriş üzerinde hedonik (hazcı) tüketimin etkisinin olup olmadığı test edilmiştir. Buna bağlı olarak Karaman ilinde bir anket uygulanmıştır. Birinci bölümde tüketici davranışları kavramı ele alınmış, ikinci bölümde tüketim kavramı ile hedonik tüketim ve plansız alışveriş kavramı incelenmiş ve son bölümde ise analiz yoluyla hedonik tüketimin plansız alışveriş üzerindeki etkisi ortaya koyulmuştur. Araştırmanın sonucuna göre plansız alışveriş üzerinde hedonik tüketimin etkisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of consumption and consumer's behaviors has taken on a new meaning with the effect of the changing technology and globalization in recent years. Thereby, the accurate analysis of consumers' option make inevitable to meet the need of right product for the consumers' needs and wishes in order to gain continuity of institutions in fierce global competition environment. By means of many factors such as increase of the revenue, plenty of leisure time, advancement of technology, online shopping etc., the style of consumers' purchasing has changed. It is seen that many consumers do impulse shopping due to the consumer's time pressure and the situational factors in shopping center. The feeling pleasure of doing shopping is also one of the most significant factors in consumers' purchasing behaviors and also this sensation is considered as non-negligible fact about impulse shopping. It is examined whether the effect of hedonic consumption on impulse shopping is or not in this master degree thesis. Correspondingly, a questionnaire is conducted in Karaman. It is dealt with the concept of consumers' behavior in the initial section; and in the second section, it is examined the concepts of consumption, hedonic consumption and impulse shopping. And also in the last section, it is revealed the effect of hedonic consumption on impulse shopping by means of analysis. According to the consequence of the research, it is determined that there is an undeniable effect of hedonic consumption on impulse shopping.