Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Orman Fakültesi
Faculty of forestery from Ottoman to republic
- Tez No: 375842
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Tarih, Education and Training, Forestry and Forest Engineering, History
- Anahtar Kelimeler: Orman Mektebi, Orman ve Maadin Mektebi, Orman Mekteb-i Alisi, Orman Fakültesi, Mösyö Tassy, Hoca Ali Rıza Efendi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Osmanlı Devleti'nde Tanzimat'la beraber başlayan batılılaşma ormanların kullanımına da yansıdı. Devlet, ormanları bir gelir kaynağı olarak kullanabileceğini gördü. Ormanların şer'i kurallar yerine istatistiki kaidelere göre değerlendirilip kullanılması için 1857 başlarında Fransa'dan mühendisler getirildi. Bu Osmanlı ormancılığı için bir dönüm noktası oldu. Getirilen bu mühendislerle ilk Orman Mektebi 1857'de açıldı. İlk Orman Mektebi tam manası ile bir okul olmasa da Osmanlı Devleti'nde bilimsel anlamda ormancılık eğitiminin başlangıcı oldu. 1871'de başka bir yabancı mühendis tarafından Orman Mektebi Nizamnamesi hazırlanmış ve okul daha iyi bir yapıya kavuşmuştur. 1880 yılında ise Orman Mektebi Maden Mektebi ile birleştirilerek Orman ve Maadin Mektebi ismini almıştır. Bu devrede iki sene hazırlığı birlikte okuyan öğrenciler diğer iki sene de maden ve orman kısmı olarak ihtisas alanlarına ayrılmışlardır. Orman Mektebi'nin devamı olan bu okul 1893 yılında Halkalı Ziraat Mektebi'ne nakil edilmiştir. Ormancılık eğitimi 1893-1910 yılları arasında bu okulda verilmiştir. Bu yıllarda ormancılık eğitiminin ziraat eğitiminin gölgesinde kaldığını söylemek gerekir. 1910 yılında ise Türk ormancılığı için önemli bir isim olan Hoca Ali Rıza Efendi'nin gayretleri ile günümüz İ.Ü. Orman Fakültesi'nin bulunduğu yerde Orman Mekteb-i Âlisi açılmıştır. Bu okul o zamana kadar açılmış en gelişmiş ormancı okulu olmuştur. Ancak savaş yıllarının da getirdiği sıkıntılar dolayısı ile eksikliklerinin olduğu görülmektedir. 1934 yılında Orman Mekteb-i Âli'si Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü'ne beşinci fakülte olarak bağlanmıştır. 1948 yılında ise Orman Fakültesi İstanbul Üniversitesi'ne bağlanmış ve günümüzdeki şeklini almıştır.
Özet (Çeviri)
Westernization that began with Tanzimat at Ottoman State also influenced the use of forests. The government realized the forests could be used as a way of revenue. In order to provide scientific ways of use at forests, forest engineers were brought from Europe at the beginning of 1857. This was a cornerstone for Ottoman forestry. The first forestry school was established through these engineers. Even though the First Forestry School was not a proper school it was the beginning of the scientific forestry education at Ottoman State. At 1871“Legislation of the Forestry School”was prepared by another foreign engineer and the school gained a better structure. At 1880 Forestry School integrated with Mining School and it was called“School of Forestry and Mine”. In this stage the students which studied together in preparation classes at first two years are dived into their fields as forestry and mining at their last two years. This school which was the successor of the Forest School was transferred to Halkalı Agricultural School at 1893. Forestry education was given at this school between the years of 1893-1910. At these years forestry education fell behind of agricultural education. Forestry Academy was established at 1910 in a place where Forestry Faculty of Istanbul University stands in nowadays, by the efforts of Hoca Ali Rıza who is an important figure at Turkish forestry. It was the most developed forestry school of the days at Ottoman. But it is seen that there were still some deficiencies caused by wars of the time. Forestry Academy was joined to be fifth faculty of Ankara Agricultural Academy at 1934. The German foresters who came to Turkey at these years contributed to improve Forestry Faculty. At 1948 Forestry Faculty joined Istanbul University and gained its present form. KeyWords: School of Forestry, School of Forestry and Mine, Academy of Forestry, Faculty of Forestry, Monsieur Tassy, Hodja Ali Rıza Efendi