Kazakistan'ın kalkınma politikası ve yurtdışı yükseköğretim programı
Kazakhstan's development policy and higher education program abroad
  1. Tez No: 375853
  2. Yazar: BALZHAN OMAROVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kazakistan Cumhuriyeti, Kalkınma, Yükseköğretim Sistemi, Reform, Uluslararası Bolaşak Program, Republic of Kazakhstan, Development, Higher Education System, Reform of Higer Education, İnternational Bolashak Program
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, Sovyet sonrası Kazakistan hükümetinin eğitim alanında yeniden yapılanması sürecini değerlendirmek ve 1994'te başlattığı Uluslararası Bolaşak Programı'nın ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel olarak kalkınmasına yansıyan etkilerini incelemektir. Konu, günümüzde Kazakistan hükümetinin özellikle post Sovyet ülkeleri arasında kalkınma programlarında yükseköğretime önem vermesi, yükseköğretim alanını uluslararası standartlara göre düzenlemeye çalışması ve buna bağlı olarak akademik hareketliliği artırmaya dönük ulusal politika benimsemesi nedeniyle ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Post Soviet Kazakhstan should apply as long-term as well as short-term development and industrialization strategy. The main objectives of these strategies make easily the access to education of society and ensure equality of opportunity. For this Kazakhstan's Development Policy provided to develop from pre-school to higher education system. İn this sense the first step was taken in 1991 by restructuring of higher education system. Today, which is knowledge gained importance, in order to support of Kazakhstan's taking the part in the international market, completing a lack of specialists and stuff, in 1993 Bolashak (Future) İnternational Scholarship Programme was implemented.