Kazakistan'da turizm potansiyelini geliştirmeye yönelik politikalar
Policies to develop tourism potential in Kazakhstan
- Tez No: 351510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm Politikası, Kazakistan Turizmi, SWOT Analizi, TOWS Matrisi, Tourism Policy, Kazakhstan Tourism, SWOT Analysis, TOWS Matrix
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Kazakistan?ın bağımsızlığına kavuşmasından bu yana birçok alanda geliştirdiği devlet politikaları, (ekonomi, sanayi, kalkınma, istihdam, eğitim, iç ve dış politika, yabancı yatırım v.b.) günümüz koşullarına uyum sürecinde ve ülke geleceğini şekillendirmeyi amaç edinerek hazırlanmaktadır. Bu politikaların içerisinde, ekonomik tercihler ve öncelikler belirlenerek turizm politikası konusunda da çalışmalar öne sürülmektedir. Bu çalışma çerçevesinde Kazakistan?ın turizm pazarında ve turizm politikasında yaptığı adımlar incelenmekle birlikte turizm politikasını etkileyen ve bu politikalardan etkilenen temel alanlar belirlenip; bu alanların turizm ile olan ilişkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca, Kazakistan turizminin geleceği ve turizm sektörü bakımından ne gibi değişmelere ve gelişmelere yol açacağı da çalışmanın bir diğer unsurunu oluşturmaktadır. Diğer yandan Kazakistan turizm potansiyeli ve turizm politikaları çerçevesinde yapılan araştırma sonucunda ülke turizminin güçlü ve zayıf yönleri, tehdit ve fırsatları saptanmaya çalışılarak SWOT analizi yapılmıştır. Ayrıca mevcut turizm faaliyetleri ve uygulanan politikalardaki zayıf yönlerin giderilmesi, tehditlerin fırsata dönüştürülmesi önerileri TOWS matrisi yöntemi ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Government policies which Kazakhstan has developed in many fields since having gained its independence (economy, ındustry, development, employment, education, domestic and foreign policy, foreign ınvestment, etc.) are being determined in the process of adaptation to present conditions and by taking as a goal the shaping of the country?s future. Within these policies, economical choices and priorities are being determined and studies are introduced also in the matter of tourism policy.Within the frame of this study, steps that Kazakhstan has taken in tourism market and tourism policy have been examined and also basic fields which affect tourism policy and are affected by these policies are defined and it has been aimed to put forward the relations of these fields with tourism. In addition, the future of Kazakhstan tourism and the fact that what kind of changes and developments it will bring in terms of tourism sector constitute another element of the study.On the other side, as a result of the research made within Kazakhstan?s tourism potential and tourism policies, it has been tried to determine powerful and weak sides and threats and opportunities of the country?s tourism and an analysis of SWOT has been performed. Moreover, the suggestions concerning overcoming the weak aspects of current tourism activities and applied policies and turning the threats into opportunities have been supported by the method of TOWS matrix.