Küresel kriz sırasında Türkiye'de uygulanan para politikaları
Implementation of monetary poli̇ci̇es during the global crisis in Turkey
  1. Tez No: 375867
  2. Yazar: MUSTAFA ORHAN ÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA KESİCİ ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Kriz, Para Politikası, Türkiye, Global Crisis, Monetary Policy, Turkey
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Küresel Kriz'den sonra,ekonomik istikrarın sağlanması için sadece fiyat istikrarının değil, aynı zamanda finansal istikrarın da önemli olduğu ortaya çıktı. Krizin derinleşmesinden sonra gelişmiş ülkeler genişletici para politikası uygularken, gelişmekte olan ülkeler daraltıcı para politikası uygulamıştır. Türkiye'de Küresel Kriz'in olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla, politika faizinin yanı sıra faiz koridoru, zorunlu karşılıklar, rezerv opsiyon mekanizması gibi para politikası araçları aynı anda ve etkili bir şekilde kullanılmıştır. Bu çalışmada Küresel Kriz'in ortaya çıkış sebepleri, kriz sırasında Türkiye'de uygulanan para politikaları ve bu politikaların fiyat istikrarı, büyüme, istihdam gibi temel ekonomik hedefler üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Not only importance of price stability but also importance of financial stability have appeared to ensure economic stability after global crisis. While developed countries have performed easing of monetary policy, developing countries have performed tightening of monetary policy after the crisis deepened. In order to reduce the negative effects of the global crisis in Turkey, Central Bank used monetary policy tools which interest rate corridor, required reserve ratios, reserve option mechanism rate besides politic interest rate at the same time and effectively. The causes of emerging of global crisis and monetary policy that be performed in Turkey during crisis and impacts of these policies on basic economic targets such as price stability, economic growth, employment have been analyzed in this study.