Yöneticilerin sosyal medya kullanım amaçları: Bir kuramsal çerçeve önerisi
For what purposes do managers use social media: A conceptual framework development effort
  1. Tez No: 375892
  2. Yazar: OYA ZİNCİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT BERBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Web 2.0, Sosyal Medya, Sosyal Medya Kullanma Amaçları, Kuramsal Çerçeve, Web 2.0, Social Media, Social Media Usage Purposes, Conceptual Framework
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günümüzde işletmelerde yönetici olarak görev yapan kişilerin sosyal medya platformlarını kullanma amaçları açısından derin bir kavrayış geliştirebilmek, sosyal medyanın günümüzün iş dünyasında da oldukça yaygın olarak kullanılan iletişim kanallarından biri haline gelmesi itibariyle önem kazanmıştır. Bu bağlamda, yöneticilerin sosyal medya kullanma amaçlarının anlaşılması, sosyal medyayı kullanan yöneticilere dair daha detaylı bir resim ortaya koyabilmeyi sağlayacaktır. Yöneticilerin hangi sosyal medya platformlarını ne amaçlarla kullandıklarını inceleyerek bir“yönetici sosyal medya kullanıcı profili”ortaya koyabilmek bu araştırmanın temel problemini oluşturmaktadır. Çalışmada çeşitli profillerden yöneticiler ile derinlemesine mülakatlar yapılmış olup, içerik analizi ile bu mülakatlar incelenmiştir. Daha sonrasında anket uygulaması yapılarak mülakatlar anketlerle desteklenmiştir. Çalışmanın sonucunda yöneticilerin sosyal medyayı beş temel amaçla kullanmış olduğu görülmüş olup, bu bağlamda bir kuramsal çerçeve ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, enterprises use social media platforms widely for different objectives as a tool. Thus, it is important to develop a deeper understanding of business manager's social media usage purposes in today's business world. In this context, to understand the purposes of business managers social media usage will provide a more detailed picture of a“social manager”. The basic problem of this research, is to propound a“social manager profile”by understanding which social media platforms that they use and for what purposes they use this platforms. To understand this objectives, non-structured in-depth interviews with various business managers and a survey have been used and with the content analysis and factor analysis, five basic social media usage purposes have been found. Whether, a conceptual framework has been proposed.