Beş faktör kişilik kuramının sosyal girişimcilik yönelimine etkisi ve bir alan araştırması
The effect of big five personality traits on social entrepreneurship intentions: A field research
- Tez No: 375893
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH SEMERCİÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Sosyal Girişimcilik, Kişilik, Kişilik Özellikleri, Kişilik Teoremleri, Beş Faktör Kişilik Kuramı, Entrepreneurship, Social Entrepreneurship, Personality, Personal Traits, Peersonality Theories, Big Five Personality Traits
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Kişilik, girişimcilik ve kişilerin girişimcilik yönelimi üzerine yapılan çalışmalar, girişimciliğin hem akademik çevrelerde hem de iş çevrelerinde son yıllarda çok tartışılan konulardan bir tanesini oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı girişimciliği, girişimciliğin bir türü olan sosyal girişimciliği ve kişiliği kuramsal olarak incelemek ve konu hakkında alan araştırması gerçekleştirmektir. Bu doğrultuda yapılan araştırmada, uygulamalı girişimcilik eğitimi alan işletme bölümü öğrencilerinin kişilik özelliklerinin, sosyal girişimcilik yönelimlerine etkisinin olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Tezin birinci bölümünde girişimcilik ve sosyal girişimcilik kavramları incelenmiş, ikinci bölümünde ise kişilik kavramı ve bu kavramın girişimcilikle olan ilgisi incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise araştırma sonuçlarına yer verilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre kişilik özelliklerinin sosyal girişimcilik yönelimiyle pozitif bir ilişki içerisinde olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Research conducted on personality, entrepreneurship and the inclination of individuals towards entrepreneurship has been a widely debated topic recently, both within academia and among business circles. The purpose of this study is to examine entrepreneurship, social entrepreneurship (a form of entrepreneurship) and personality within a theoretical context and to implement a field study about the subject. Accordingly, this study has been conducted in order to find out whether personality traits have an effect on the inclination towards social entrepreneurship of students in management departments ,taking applied entrepreneurial classes or not. In the first part of the study the concepts of entrepreneurship and social entrepreneurship have been examined, while the second part the notion of personality its relation with entrepreneurship has been analyzed. The third part of the study consists of findings of the research. According to the results of the research, it was demonstrated that there is a positive correlation between personality traits and the inclination towards social entrepreneurship.