Yaşar Kemal'in 'Yılanı Öldürseler' adlı romanındaki kelime grupları: Yapıları ve işlevleri
Word groups in the novel of Yaşar Kemal 'Yılani Öldürseler': Structures and functions
  1. Tez No: 375945
  2. Yazar: ABDULELAH AL ZAHRANİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENFEL DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşar Kemal, Yılanı Öldürseler, Söz Dizimi, Kelime Grupları, Öbekler
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Türk Edebiyatının en önde gelen yazarlarından biri olan Yaşar Kemal ve onun eserleri ile ilgili pek çok araştırmalar, tezler ele alınmasına rağmen, eserlerinin söz dizimi özellikle kelime gruplarıyla ilgili az sayıda çalışma yapılmıştır. Türkçe'nin dil bilgisi üzerine yapılmış araştırmalar ya da tezlerin büyük bir kısmı detaylı olarak söz dizimine bağlı değildir. Söz dizimi Türkçe dil bilgisinin ele alınmayan önemli alanlardan biridir. Yaşar Kemal'in 'Yılanı Öldürseler' Adılı Romanındaki Kelime Grupları: İşlevleri ve Yapıları' adılı bir çalışma hem söz dizimi araştırmalarına katkıda bulunmayı hem de Yaşar Kemal gibi büyük bir yazarın dili nasıl kullandığını belirleyebilmek maksadıyla yapılmıştır. Bu çalışma Yaşar Kemal ve 'Yılanı Öldürseler Hakkında, Kelime Gruplarının Yapıları ve İşlevleri bölümlerinden oluşmaktadır. Önce, yazar ve roman hakkında bilgileri içeren birinci bölüm gelmektedir. İkinci bölümde ise kelime gruplarının yapıları hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölüm kelime gruplarının işlevleri gelmektedir. Çalışmamızın asıl kısmını oluşturan ikinci ve üçüncü bölümdür. Kelime gruplarının yapıları ve işlevlerini içeren bu iki bölümü ayrıca Yaşar Kemalin 'Yılanı Öldürseler' romanının kelime grupları incelemesi içermektedir. Bu çalışmanın Türkçe söz dizimi ve kelime grupları hakkındaki dil incelemelerine katkıda bulunacağını temenni ediyorum.
Özet (Çeviri)
There are few studies that have been made particularly on word groups, syntac of works even though many thesis and searches have been made on the works of Yaşar Kemal who is one of the leading writers of Turkish Literature. The studies that were made on Turkish grammar and majority of the thesis do not have any relation with syntax in detail.Syntax is one of the most important fields which is not handled in Turkish Grammar. The study of word groups in Yaşar Kemal's“yılanı öldürseler”novel:“structures and functions ”was made for the purpose of helping the syntax and to be able to assign what sort of language yaşar kemal uses. This study consists of the structures and functions of word groups on yaşar kemal's yılanı öldürseler. firstly the part that includes information about the writer and the novel takes place. The second part is about the structures of word groups. And the third part is about the functions of the study are the second and the third part. These two parts that are about word groups and the functions have the examination of word groups about yılanı öldürseler. I hope this study to help language examinations about syntax and vocabulary groups Key words : Yaşar Kemal, Yılanı Öldürseler , Sytnax, Word groups.