Cumhuriyet gazetesinde edebî ve kültürel faaliyet: 1 Kânûn-ı Sânî 1926-31 Kânûn-ı Evvel 1927
The literary and cultural activity in newspaper Cumhuriyet: 1 January 1926-31 December 1927
- Tez No: 376384
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM HİKMET POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet gazetesi, Yunus Nadi [Abalıoğlu], edebî ve kültürel faaliyet, süreli yayınlar, Türk edebiyatı, Newspaper Cumhuriyet, Yunus Nadi [Abalıoğlu], literary and cultural activity, periodical, Turkish literature
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 727
Özet
Bu çalışmada 7 Mayıs 1924 yılında yayın hayatına başlayan Cumhuriyet gazetesinin 1926 ve 1927'inci yılları incelenerek bu yıllardaki edebî ve kültürel faaliyetler hakkında bilgi edinilmeye çalışılıp Türk edebiyatının gelişim aşamalarını aydınlatmak ve edebiyat tarihi araştırmalarına katkı sağlamak amaçlanmıştır. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Cumhuriyet gazetesi; yayın hayatı ve yayın politikası, kimlik bilgileri ve teknik özellikleri, edebî ve kültürel faaliyetleri metinlerden hareketle incelenmiş ve tanıtılmıştır. İkinci bölümde gazetedeki yazıların hem kronolojik hem de yazar adına göre alfabetik olarak sıralanmış dökümü bulunmaktadır. İlanlar, reklamlar ve görsel malzemeler de ayrıca başlıklar altında yine kronolojik olarak sunulmuştur. Üçüncü bölümde ise gazetede yer alan çeşitli yazılar Arap alfabesinden Latin alfabesine aktarılarak çalışmadaki yerini almıştır. Cumhuriyet gazetesinin 1926-1927 yıllarında yayımlanmış olan sayıları incelendiğinde görülmüştür ki gazetenin muhtevasını oluşturan yazılar içinde edebî ve kültürel yazılar siyasî yazılar ve haberlere oranla çok daha az yer almaktadır. Bunun sebebini ise yeni kurulan bir devletin rejimini halka benimsetmeyi amaçlayarak yayın hayatına başlayan gazetenin sosyal ve siyasal yazılara, haberlere, makalelere (vb.) daha fazla yer vermesi olarak açıklamak mümkündür.
Özet (Çeviri)
In this research, by examining the 1926-1927's of Newspaper Cumhuriyet which began its broadcasting life in 7th of May 1924, we aimed at explaining the stages of development of Turkish Literature and contributing to the literature history studies through obtaining information about the literary and cultural activities in those years. The study consists of three main sections. In the first section, broadcasting life and publication policy, credentials and technicalities, literary and cultural activities of Newspaper Cumhuriyet are examined and identified with reference to the texts. The second section includes the casting of the writings in the newspaper sorted as alphabetically both chronological and according to the writer's name. Announcements, advertisements and visual materials are also presented chronologically under other headings. In the third section, various articles being included in the newspaper take place in the scope of the research by translating from Arabic alphabet to Latin alphabet. It have been realized that in 1926-1927's which we studied on, in the writings which form the content of Newspaper Cumhuriyet, the literary and cultural articles take a place a lot fewer compared with the political articles and news. As for its reason, it can be stated that the newspaper which began its broadcasting life on the purpose of adopting the people the regime of a government just founded, gave more wide coverage to the social and political writings, news and articles… etc.