Öğretmenlerin motivasyonları ile yaşam kaliteleri arasındaki ilişki: Balıkesir ili örneği
The relationship between motivation and teachers' quality of life
- Tez No: 376604
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLAL YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, yaşam kalitesi, güdü, eğitim, Motivation, quality of life, motive, education
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırma, öğretmenlerin ve motivasyonları ile yaşam kaliteleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla araştırmanın evreni olarak 2013-2014 yılında Balıkesir ili İvrindi İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okullarda görev yapan 355 yönetici ve öğretmenden oluşturmaktadır. Öğretmenlerin tamamına ulaştırılarak, anketi doldurmaları sağlanmıştır. Veriler;“İş Motivasyonu Ölçeği”ve“Yaşam Kalitesi Ölçeği”, ile toplanmıştır. Toplanan veriler araştırmacı tarafından SPSS 21.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Öğretmenlerin demografik özelliklerini belirlemek için yüzde ve frekans dağılımları, aritmetik ortalama, standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Motivasyon ve yaşam kalitesi (cinsiyet, görev, medeni durum) değişkenlerine göre bağımsız gruplar t-testi; motivasyon ve yaşam kalitesi düzeyinin bağımsız değişkenlere (öğrenim düzeyi, okulun bulunduğu yerleşim yeri, mesleki kıdem) göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek üzere tek yönlü varyans analizi (ANOVA); hangi gruplar arasında farklılaştığını araştırmak için ise Tukey Post Hoc testi uygulanmıştır. Öğretmenlerin motivasyonları ile yaşam kalitesi düzeyleri arasındaki ilişkiyi saptamak için Pearson korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Öğretmenlerin motivasyonları ile yaşam kalitesi ilişkisinin yordanmasına ilişkin regresyon analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır: 1- Öğretmenlerin motivasyon düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Buna karşılık yöneticilerin yaşam kalitesi algıları daha yüksek bulunmuştur. 2- Öğretmenlerin eğitim düzeyi arttıkça özellikle örgütsel ve yönetsel araçlar tarafından motivasyon edilme düzeyleri artmaktadır. 3-Motivasyonun yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to pinpoint the relationship between the motivation and teachers' plus administrators' quality of life. The target group for this research was selected from among 355 teachers who work for schools affiliated to the National Education Directorate in the district of Ivrindi, the province of Balıkesir, in the year 2013-2014. Every teacher was delivered a questionaire and then returned after having completed all samples. Data was collected by means of“Survey of Business Motivation”and“Quality of Life Scale”. Collected data was analyzed by the researcher through the SPSS 21.0 software suite. In order to determine the demographics of the teachers, percentage and frequency distribution, arithmetic mean, Standard deviation values, an independent group t-test was administered based on motivations and quality of life (gender, title, marital status) variables. In addition, a single-dimensional variance analysis (ANOVA) was done in order to determine whether motivation and quality of life differ as regards independent variables (education level, location of the school, occupational rank). In line with this, a Tukey Post Hoc test was given to scrutinize the variance rate between two groups. Likewise, Pearson correlative co-efficiency variable was appraised for us to be highly precise at determining the bona fide rapport between motivation and teachers' quality of life rate . In addition to what mentioned earlier, Regression analysis was implemented to diagnose the relationship between motivation and teachers' quality of life. The outcomes obtained as far as the data is concerned are listed hereunder: 1- The supervisors' quality of life was observed to evidently ameliorate more, although there was no solid evidence to corroborate the difference between the motivation levels of teachers and supervisors. 2- The academic level of the teachers and the administrators hiked concurrently with their level of motivation by the administrative and organizational incentives. 3- Consequently, the motivation variable does not signify any drastic effect on the quality of life.