Maküler amiloidoz ve liken simpleks kronikus tedavisinde transkutanöz elektriksel sinir uyarımı (TENS) tedavisinin yeri
Transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) for reduction for reduction of pruritus in macular amyloidosis and lichen simplex
- Tez No: 376929
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN SEZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Maküler amiloidoz, liken simpleks kronikus, kaşıntı, TENS, macular amiloidosis, lichen simplex chronicus, pruritus, TENS
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Maküler amiloidoz ve liken simpleks kronikus kaşıntılı deri hastalıklarındandır. Hem maküler amiloidoz hem de liken simpleks kronikus kaşıntılarının tedavisi oldukça zordur. Her iki hastalıkta da kaşıntı baskın semtom olup kronik ve inatçı seyir gösterir. Bu çalışmayla biz maküler amiloidoz ve liken simpleks kronikus kaşıntılarının tedavisinde standart tedavilere ( topikal steroid, topikal %0.1 tacrulimus krem, topikal kalsipotriol, ultraviyole B, sistemik antihistaminik ve oral asitretin ) alternatif olarak transcuteneus elektriksel sinir uyarımı (TENS) kullanımının yararını göstermeyi amaçlıyoruz. Çalışmamıza 8 tane (tamamı kadın) maküler amiloidozlu ve 8 tane (5'i kadın, 3'ü erkek) liken simpleks kronikuslu olmak üzere 16 hasta katıldı. Kaşıntının şiddetinin ölçümü için görsel anolog skala (GAS) ve tedavinin etkinliğini değerlendirmek için Dermatolojik Yaşam Kalite İndeksi (DYKİ) kullandık. Bu çalışmayla biz İstatiksel olarak maküler amiloidozlu ve liken sipleks kronikuslu hastaların kaşıntılarının giderilmesinde TENS kullanımının anlamlı ölçüde yararlı olduğunu öne sürüyoruz.
Özet (Çeviri)
Macular amyloidosis and lichen simplex chronicus are among pruritic skin disesases. The treatment for both macular amyloidosis and lichen simplex chronicus is very difficult. Pruritus is the main symptom for these deseases and shows a chronic and persistent nature. We try to show the effectiveness of transcutaneous electrical nevre stimulation therapy as an alternative to standart therapies (topical steroid, topical %1 tacrolimus cream, topical calcipotriol, ultraviolet B, systemical antihistaminic and oral acitretine). Sixteen patients are involved in our study, 8 (all women) of which is with macular amyloidosis and 8 of them ( 5 women, 3 men) are with lichen simplex chronicus. We used the visual analogue scale (VAS) for intensity mesurement of pruritus and Dermatological Life Quality Index (DLQI) for determination of effectiveness of treatment. With this study we postulate statistically that TENS treatment is meaningfully effective in pruritus treatment of patients with macular amiloidosis and lichen simplex chronicus.