Ratlarda trakeal hasar sonrası mitomisin C ve simvastatinin trakeal stenozu önlemedeki rolü
The effect of mitomycin C and simvastatin on laryngeal and tracheal stenosis in tracheotomised rats
- Tez No: 376945
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: laringotrakeal stenoz, mitomisin-C, simvastatin, laryngeal and tracheal stenosis, mitomycin-C, simvastatin
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZETLaringotrakeal stenoz, anormal yara iyileşmesi sonucundan gelişen hipertrofik skar dokusunun neden olduğu hava yolu daralmasıdır. Laringotrakeal stenoz baş-boyun cerrahisinin en problemli ve tedavisi zor hastalıklardan birisidir. Tıbbi olanakların gelişmesine rağmen tedavisinde mutlak bir çözüm halen bulunamamıştır. Tedavinin başarısız olma sebebi tekrar stenoz gelişmesidir.Laringotrakeal stenozların tedavisinde son zamanlarda cerrahi tedaviye alternatif olarak çeşitli ilaçlar sık olarak kullanılmaktadır. Bu ilaçlar antiinflamatuar, antifibrotik ve antioksidan özellikleri olan ilaçlardır. Bu ilaçların cerrahi müdahale sonrasında gelişen fibroblastik aktivitenin azaltılmasında ve inflamasyon önlenmesinde etkileri vardır. Mitomisin-C ve simvastatin antiinflamatuar, antifibrotik ve antioksidan özellikleri olan ilaçlardır.Çalışma toplam 24 rat üzerinde yapıldı ve ratlara standart Vertikal insizyon sonrası 2-3. trakeal halkalar arasından kanül yerleştirildi. Her grupta 8 rat olmak üzere üç grup oluşturuldu. A grubundaki ratlara mitomisin C paratrakeal bölgeye günde bir kez 0,4 mg/kg/gün 14 gün enjekte edildi. B grubundaki ratlara simvastatin 14 gün boyunca gavaj içinde 10 mg/kg/gün verildi. C grubundaki ratlara 2 cc/gün intraperitoneal serum fizyolojik 14 gün boyunca verildi ve 10.günde ratlar dekanüle edildi ve 30. günde sakrifiye edildi. Ratlar daha sonra histopatolojik olarak duvar kalınlığı, fibrozis ve inflamasyon skorları incelelendi. Mitomisin-C ve simvastatinin fibrozis, inflamasyon ve duvar kalınlıklarına olan etkileri incelendi.Simvastatin ve mitomisin-C'nin skar ve fibrozis oluşumunu ve inflamasyonu engellemede etkin olmadığı tespit edildi. Fakat simvastatin grubu maksimum duvar kalınlığı, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu. Mitomisin-C grubunda maksimum duvar kalınlığı kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu. Minimum duvar kalınlıkları karşılaştırıldığında ise simvastatin grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel anlamda bir fark bulunmadı. Mitomisin-C grubunda ise minimum duvar kalınlığı, kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde düşük bulundu. Simvastatin grubu maksimum duvar kalınlığı mitomisin-C grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Fakat minimum duvar kalınlığı açısından simvastatin grubu mitomisin-C grubuna göre anlamlı ölçüde düşük bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTLaryngeal and tracheal stenosis, is a result of abnormal wound-healing process leading to ``hypertrophic?? scar formation and narrowing of the airway lumen. Laryngeal and tracheal stenosis treatment is considered to be one of the most difficult problems in head and neck surgery and may cause severe morbidity and mortality. The current treatment methods tend to fail because of new scar formation.Many treatment modalities have been studied in tracheal stenosis. Mitomycin-C and simvastatin is antiinflammatory, antifibrotic and antioxidant drugs, and was found to be beneficial in terms of decreasing the inflammation and fibroblastic activity induced by surgical intervention. We aimed to investigate the prophylactic effect of mitomcycin C and simvastatin on laryngeal and tracheal stenosis in tracheotomised rats.Standard vertical tracheotomy was performed on 24 rats. Then the animals were randomly divided into three groups. Simvastatin was administered to group A (study group) for 10 days. Mitomycin C was injected in paratracheal tissues in group B (study group) for 10 days. In group C (control group), intraperitoneal saline was administered for 10 days. After 10 days, tracheal cannules were removed. Three weeks later, all animals were euthanized and trachea specimens were harvested. The present study investigates the effects of mitomycin-C and Simvastatin on fibrosis, inflammation and tracheal wall thickness in a tracheal injury model.Results: It was also detected that simvastatin and mitomycin-C is not effective in preventing inflammation in comparison to control group. But Maximum wall thickness was significantly lower in simvastatin group and mitomycin-C group as compared to control group. There was no statistically significant difference between simvastatin group and control group with respect to minimum wall thickness. Minimum wall thickness was significantly lower in mitomycin-C group in comparison to control group. It was detected that simvastatin and mitomycin-C is not effective in preventing the scar and fibrosis formation.