Siyatik sinir kontüzyonu yapılan sıçanlarda Curcumin'in sinir rejenerasyonu üzerine olan lokal ve sistemik etkisinin araştırılması
Research on Curcumin?s local and systemic effects onto regeneration of the rats sciatic nerve contusion
  1. Tez No: 376967
  2. Yazar: MEHMET KILINÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: siyatik sinir kontüzyonu, curcumin, EMG, sıçan, klip, sciatic nerve contusion, curcumin, EMG, rat, clipping
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Periferik sinir hasarlanmaları, delici-kesici alet yaralanmalarında, trafik ve ev kazalarında sıkça görülmektedir. Periferik sinir yaralanması (PSY) semptomları farklı olsa bile, hasarın temel fizyopatolojisi benzerlik gösterir. Periferik sinir hasarından sonra oluşan rejenerasyon süreci birçok değişkene bağlıdır. Yaralanmanın distalinde hızla dejenerasyon başlar. Distalde iletim hızı yavaşlar ve zamanla görevini yapamayan periferik sinir tarafından uyarılan kaslar atrofiye gider. Bunun sonucunda gelişen uzuv disfonksiyonu hastanın yaşam kalitesinde azalmaya yol açabilir.Curcumin (CUR), yemeklerde sarı renk veren baharat olarak kullanılan zerdeçaldan (hind safranı) izole edilir. Tropikal bir bitki olan Curcuma longa Zingiberaceae'nın sarı tozundan üretilir. Küçük molekül ağırlıklı polifenolik bitkisel bir bileşiktir. CUR'un antiinflamatuar, antimutajenik, antimetastatik, anjiogenez düzenleyici, nöroprotektif, antifungal, antibakteriyel, antiviral, antioksidan ve immünite düzenleyici fonksiyonları mevcuttur.Çalışmamızda, siyatik sinire kontüzyon yapıldıktan sonra, CUR'un sinir rejenerasyonu üzerindeki lokal ve sistemik etkileri elektrofizyolojik olarak araştırıldı.Sıçanlar rastgele onarlı dört gruba ayrıldı. Grup 1'de bulunan sıçanlar kontrol grubu olup işlem yapılmadı. Grup 2'de bulunan sıçanların sağ bacak siyatik sinirine mikroanevrizma klibi kullanılarak 30 sn süre ile kontüzyon yapıldı. Grup 3'de bulunan sıçanların sağ bacak siyatik sinirine 30 sn boyunca mikroanevrizma klibi kullanılarak kontüzyon yapıldı, ardından CUR sodyum hidroksit solüsyonunda eritildikten sonra siyatik sinir üzerine lokal olarak uygulandı. Grup 4'de bulunan sıçanların sağ bacak siyatik sinirine mikroanevrizma klibi kullanarak 30 sn süre ile kontüzyon yapıldıktan sonra 30 gün boyunca, etanol solüsyonu içinde eritilen CUR intraperitoneal (İP) olarak verildi. Tüm gruplara işlem öncesi ve işlem sonrası 90. günde EMG yapılarak sonuçları karşılaştırıldı.Sonuç olarak, lokal olarak verilen CUR'un toksik etkili olduğu, İP olarak verilen CUR'un ise siyatik sinir rejenerasyonuna olumlu etkisi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Peripheral nerve injuries are commonly seen in traffic and indoor accidents and stab wounds. Though peripheral nerve injury (PVI) symptoms are different, the basic physiopathology of damages is nearly same. The regeneration process of peripheral nerve injury depends on many factors. Degeneration starts fast in wound distal. The conduction speed decreases in distal and the non-operating muscles stimulated by peripheral nerve goes into atrophy. As a result of this, the limb dysfunction may lead to decrease in life quality of patient.Curcumin (CUR) is isolated by Curcuma Indian saffron (turmeric) used as a spice giving the yellow color to meals. It is produced from the yellow powder of a tropical plant Curcuma longa (Zingiberaceae). It is a poly-phenolic herbal compound with little molecular weight. CUR has functions such as anti-inflammatory, anti-mutagenic, anti-metastatic, angiogenesis regulatory, neuro-protective, anti-fungal, anti-bacterial, anti-viral, antioxidant and immunity regulator.In our study, after applying contusion on sciatic nerve, the local and systemic effect of CUR on nerve regeneration was researched in electrophysiological way.Rats were randomly divided four into groups of ten. The rats in Group 1 were control group and no operation was performed on them. For 30 seconds, contusion was applied on sciatic nerve of right legs of rats in Group 2 via micro-aneurism clip. For 30 seconds, contusion was applied on sciatic nerve of right legs of rats in Group 3 via micro-aneurism clip and then CUR was applied locally on sciatic nerve after being fluxed in sodium hydroxide solution. Contusion was applied on sciatic nerve of right legs of rats in Group 4 via micro-aneurism clip for 30 seconds and then for 30 days CUR fluxed in ethanol solution was applied as intra-peritoneal (IP). By performing EPG for all the groups before operations and at 90th day after operations, the results were compared.As a result it was found that locally applied CUR has toxic effects and CUR applied as IP has positive effects on sciatic nerve regeneration.