Major depresif bozuklukta intihar yordayıcıları
Predi̇cti̇ve factors of sui̇ci̇de attempt i̇n major depressi̇ve di̇sorder
- Tez No: 376996
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AZİZ MEHMET GÖKBAKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Major Depresif Bozukluk, İntihar Girişimi, İntihar Düşüncesi, Risk faktörleri, Major Depressive Disorder, Suicide Attempt, Suicidal Ideation, Risk Factors
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Hastaları, intihar girişiminde bulunan, intihar düşüncesi olan ve intihar girişiminde bulunmayan remisyonda olan Major Depresif Bozukluk (MDB) hastaları olarak üç gruba ayırarak, intihar için risk faktörlerinin belirlenmesini amaçladık. Çalışmada klinik görüşme sonucunda DSM-IV-TR'ye göre MDB tanısı alan geçmişte intihar girişiminde bulunmuş, intihar düşüncesi olan, intihar girişiminde bulunan remisyonda olan 50'şer kişilik 3 hasta grubu oluşturuldu. Tüm katılımcılara Sosyodemografik ve Tıbbi Bilgi Formu verildi ve DSM-IV Eksen I Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme (SCID-1) uygulandı. Aynı zamanda tüm katılımcılara Hamilton Anksiyete Ölçeği (HAM-A), Hamilton Depresyon Ölçeği (HAM-D), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Sosyal Uyum Kendini Değerlendirme Ölçeği (SUKDÖ), Umutsuzluk Çaresizlik Talihsizlik Ölçeği (UÇTÖ) uygulandı. İntihar girişiminde bulunan ve intihar düşüncesi olan grupların HAM-A, HAM-D, BDÖ, BAÖ, SUKDÖ, UÇTÖ puanları remisyom grubunun ölçek puanlarına göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Çalışmada intihar girişiminde bulunan ve intihar düşüncesi olan MDB hastalarında kadın cinsiyet, ilköğretim ve altı eğitim düzeyi, ev hanımı olma veya işsizlik, düşük sosyoekonomik düzey, ailede intihar girişim öyküsü bulunma oranları daha yüksek bulunmuştur. Aynı zamanda erken hastalık başlangıç yaşı, hastalık süresinin uzun olması, hastane yatış öyküsü, madde kullanım öyküsü ve kendine zarar verme davranışı intihar girişiminde bulunan ve intihar düşüncesi olan MDB olgularında daha sık olarak saptanmıştır. MDB hastalarında intihar girişiminde bulunan ve intihar düşüncesi olan grupların arasında soyodemografik değişkenler ve uygulanan ölçekler açısından fark saptanmamıştır. İntihar düşüncesi olan her hastanın intihar riskinin yüksek olduğu ve yapılan klinik görüşmelerde intihar düşüncesinin ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
We aimed to assess suicidal risk factors of major depressive disorder (MDD) according to the presence of suicide attempt, suicidal ideation or the absence of suicide attempt in remission. After having assessed patients with MDD acording to DSM-IV TR, We constituted three groups, first with suicide attempt, second with suicidal ideation and third without suicide attempt in remission, each containing 50 patients. Applicants were given socidemographic and medical information form and Structured Clinical Interview for DSM-IV( SCID-I). All of the cases were assessed using Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI), Hamilton Anxiety Scale (HAM-A), Hamilton Depression Scale (HAM-D), Social Adaptation Self-Evaluation Scale (SASS), Hoplessness, Helplessness, Haplessness Scale (HSSS). HAM-A, HAM-D, BDI, BAI, SASS and HSSS scores of patients with suicide attempt and with suicidal ideation were found significantly higher when compared with the group without suicide attempt. We found that female gender, primary school education (or lower), being housewife or unemployed, lower socioeconomic status, familiy history of suicide attempt were higher in patients with suicide attempt and suicidal ideation. Early age of onset, longer duration of illness, history of hospitalization, history of sunstance use and self-mutilative behavior were more frequent in our groups with suicide attempt and suicidal ideation. Depressive patients with suicide attempt and the ones with suicidal ideation did not show significant difference in terms of sociodemographic variables or scale scores. We think that patients with suicidal ideation carry considerable risk of suicide attempt, and any suicidal ideation requires detailed assessment.